Empo TV
Foto: PxHere

Foto: PxHere

Hver måned oppsøker 160 nye husstander gratis matbutikk i Moss.

Nina gruet seg før hun ba om hjelp.

I en nedlagt Kiwi-butikk i Moss får de som trenger det handle mat helt gratis. Nina Jeanette Lauen mener det er viktig å snakke om fattigdommen som finns i Norge. Stedig flere trenger hjelp til å skaffe seg mat. «Man har et bilde i hodet om hvem som kommer hit, i alle fall hadde jeg det. Men det er helt vanlige mennesker som kommer hit. Det er viktig å få frem», sier hun.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2023 kl 13:56

Lauen er glad hun oppsøkte hjelpetilbudet, men det satt langt inne å oppsøke butikken som delte ut maten gratis. Hun følte det var som å tigge mat, sier Nina Jeanette Lauren til NRK. Hun hadde heller ikke sett for seg at det skulle være så mange der, som trengt hjelp akKurat som henne. «Han som satt i kassa var som en koselig bestefar, han sa: «Du trenger ikke å se på det som å tigge mat, du kan se på det som å forhindre matsvinn». Det gjorde det litt lettere.

Nina syns det er veldig fint å kunne velge det man skal spise. I en matpose er det kanskje mye mat man ikke liker. Butikken er et samarbeidsprosjekt mellom flere aktører i byen, blant dem Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Evangeliesenteret. Tilbudet har vært populært helt siden åpningen i august. I hyllene ligger det mat som er hentet fra forskjellige leverandører i området.

Ine Lindberg leder samarbeidsprosjektet Fellesskap for mat. De registrerer over 160 nye husstander i måneden. Det er derfor ingen tvil om at det er behov for hjelp, mener initiativtakerne. "Vi kan ikke la være å gjøre gode tiltak i frykt for at det er noen som prøver å utnytte oss", sier Lindberg. Hun sier de er opptatt av at alle som kommer skal oppleve at det er greit å få hjelp .

For Nina var det en god opplevelse å oppsøke butikken. «Det føltes nedverdigende. Det gjorde det. Men sånn som jeg ble tatt imot her så var det ikke noe farlig». Hun håper flere vil tørre å oppsøke hjelpetilbudet hvis de har behov for det. Nå vil hun gjøre det hun kan for å gjøre det enklere for andre. Derfor hjelper hun nå til i butikken. «Jeg kommer bare til å hente mat her igjen hvis jeg absolutt må. Nå er det også lettere, nå som jeg kan hjelpe til her. Da føler jeg at jeg gir noe tilbake».

Les mer:
Har åpnet gratis matbutikk: – Det gjør noe med verdigheten

Saken er fra NRK