Empo TV

James Naismith og den brune lærkula

Bare én eneste Amerikansk sport har en 100% klar grunnlegger og et 100% fastlått opphav. Denne sporten er den eneste vi med 100%  sikkerhet kan si hvor, når og hvordan ble oppfunnet!

Publisert:

Den 15.januar 2021 er det nøyaktig 129 år siden de offisielle reglene ble publisert i den lokale skoleavisa til Springfield Universitetet i Boston i USA. De står der fremdeles, og beskriver en sport som først og fremst ble skapt for å aktivisere rastløse guttekropper som ikke fikk spilt verken baseball eller amerikansk fotball vinteren 1892. Det var rett og slett for kaldt. Derfor måtte skolens eminente gymlærer James Naismith, Doktor sådan, tenke i nye baner. Innendørs slåball? GLEM DET! Man vil gjerne slippe å gå UT igjennom de knuste rutene i gymsalen for å hente baller som har blitt slått for langt!

Amerikansk fotball innendørs? GLEM DET! Den hastigheten, de lange ballene og høye målene ville blitt alt for røft innendørs!

Derfor fant den godeste James ut att i stedet for og prøve og modifisere andre spill, var det på tide med noe HELT NYTT!  Dette helt nye ble Basketball! Den første basketballkampen ble avholdt i desember 1891 og hadde 9 spillere på hvert lag mot de 5 vi kjenner til i dag. Dessuten ble det brukt en fotball (Soccer Ball) i stedet for en basketball, da basketballen (Ballen, ikke spillet), ikke var oppfunnet enda! Målene var rett og slett to tomme ferskenkurver hengt opp i 2 meters høyde, og James var selv trener for laget, noe han fortsatte med og være på den skolen i mange år senere.  Ønsker man å vite flere detaljer om denne imponerende sporten, anbefales følgende lille YouTube Dokumentar:

Mattias Damsgaard Woodson