Empo TV

Kritisk til planene om ny superliga i fotball

I det europeiske fotballforbundet (UEFA) er man kritisk til at det skal opprettes en europeisk superliga i fotball. Forbundet omtaler konseptet som kynisk.

Publisert:

Superligaen har blitt stiftet av 12 klubber: de engelske klubbene Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Arsenal og Chelsea, de spanske klubbene FC Barcelona, Real Madrid og Atletico Madrid og de italienske klubbene AC Milan, Inter og Juventus. - Ved å samle verdens største klubber og spillere til å spille mot hverandre gjennom sesongen vil Super League åpne et nytt kapittel for europeisk fotball, sikre konkurranse og fasiliteter i verdensklasse, og økt økonomisk støtte til den bredere fotballpyramiden, sier Koel Glazer, som er styreleder i Manchester United og vise-styreleder for den nye ligaen. Grunnleggerne av klubben vil motta 3,5 milliarder euro for å bygge opp infrastrukturen.

I en pressemelding som er sendt ut av klubbene håper man at utbetalingene skal skape økonomisk vekst, og man lover også at solidaritetspenger skal tilfalle andre klubber. "Disse solidaritetsutbetalingene vil være betydelig høyere enn de som genereres av den nåværende europeiske konkurransen, og forventes å overstige 10 milliarder euro i løpet av klubbenes første forpliktelsesperiode" heter det i pressemeldingen, og ligaens styreleder, Florentino Pérez (som også er Real Madrids president), sier at opprettelsen av Super League er et ønske om å hjelpe fotballen. - Vi vil hjelpe fotball på alle nivåer og ta den til sitt rette sted i verden. Fotball er den eneste globale sporten med mer enn 4 milliarder fans, og vårt ansvar som store klubber er å svare på deres ønsker, sier han.

Som nevnt innledningsvis er UEFA kritisk til at Super League opprettes, og nå truer forbundet med å utestenge klubbene fra Champions League og andre turneringer. Ifølge avisa New York Times kan klubbene også bli kastet ut av sine nasjonale ligaer. - Vi vil vurdere alle mulige tiltak, både rettslige og sportslige, for å forhindre at dette skjer. Fotball er basert på åpne konkurranser og sportslige prinsipper, skriver UEFA i en pressemelding. NRKs fotballekspert Carl Erik Torp er oppgitt over den nye ligaen. - Jeg blir jo lei meg når det virker at de har kommet så langt at de alt har skrevet under avtaler, kommet langt i finansiering og planer. Det er litt på vei mot døden for den fotballen vi har vært glad i, sier Torp. Også Premier League har fordømt ligaplanene.

Les hele saken: Slik blir den nye superligaen i fotball – NRK Sport – Sportsnyheter, resultater og sendeplan

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo