Empo TV

Lars Jakob vil bli student

Han er en ung mann med mange interesser både på skolen og i idretten. Han liker å lære, han er engasjert og nysgjerrig og vil gjerne studere. Han håper å bli student når landets første tilbud om høyere utdanning blir klart for mennesker med ...

Publisert:

Han er en ung mann med mange interesser både på skolen og i idretten. Han liker å lære, han er engasjert og nysgjerrig og vil gjerne studere. Han håper å bli student når landets første tilbud om høyere utdanning blir klart for mennesker med utviklingshemning neste høst. I dag finnes det ikke noe studietilbud for utviklingshemmede.

På skolen liker Lars Jakob best norsk, matte og gym. Han har bokset 10 år i Kolbotn bokseklubb, og han trener turn tre ganger i uka med Special Olympics-landslaget. Han liker å fotografere og spiller trompet i korps. Han har nedsatt hørsel og er spesielt opptatt av tegnspråk-musikk. Han elsker kultur, har en forkjærlighet for musikk, drama og teater – og drømmer om jobb innen dette feltet. Så langt har han hatt to betalte filmroller. 20-åringen bryr seg om andre mennesker og er opptatt av funksjonshemmede, også i andre land. Han er spent på å lære om menneskerettigheter. 

Studiet han ønsker å begynne på, vil omfatte samfunnsfag, menneskerettigheter, historie, kultur og samfunnsfag  og kan se slik ut: Menneskerettigheter med vekt på CRPD, forskerkurs, verdier og relasjoner i profesjonell praksis, funksjonshemningshistorie og kulturfag og journalistikk.

Pilotprosjektet «Høyere utdanning for personer med utviklingshemming» er et samarbeid mellom Norsk forbund for utviklingshemmede og Vid vitenskapelige høyskole med økonomisk støtte fra stiftelsen Dam med to millioner kroner. Dette prosjektet har vært planlagt siden 2018.

Inger Marie Lid er prosjektleder og professor ved Vids masterutdanning i medborgerskap og samhandling. Hun forteller at da har erkjent at det er et menneskerettighetsproblem at ikke alle har lik tilgang til utdanning. Lars Jakob og de andre studentene skal være med på å forme faget ved å dele sine erfaringer med måter å lære på og det sosiale. Lid påpeker at i likestillings- og diskrimineringsloven er tilgjengelighet og tilrettelegging en forutsetning for likestilling.

Lars Jakob sier til Handikapnytt at han både lære r på egen hånd og med litt hjelp.Han liker veldig godt  når han lager presentasjoner, gjerne ved bruk av Powe menneskerettigheter, historie, kultur og samfunnsfag rpoint, og legger dem fram for klassen eller gruppen. Han gleder seg til å kunne samarbeide med andre studenter og få nye venner, men det faglige teller mest.  

Saken er fra Handikapnytt

Les hele saken Lars Jakob blir student                                                                              

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen