Empo TV

Naturtalentet med halv hjerne

13-årige Niklas Bøyesen Lohne Hansen er noe for seg selv. Ikke bare har han tatt NM-gull i seniorklassen i para-snowboard, men han er også god på skateboard. Og det til tross for at han har hatt en annerledes oppvekst enn andre barn på hans alder.

Publisert:

Niklas ble født i 2007, og i de første årene av hans liv var han tidlig ute med å lære nye ting. Alt som treåring klarte han å sykle uten støttehjul, og han trivdes sammen med storebror Daniel og lillesøster Julia. Men da Niklas nærmet seg 5 år fikk han et kraftig epilepsianfall, og måtte hentes av ambulanse. I etterkant fortsatte anfallene, og senere fikk Niklas diagnosen Rasmussens encefalitt, som gjør at kroppen angriper friske celler i den ene halvdelen av hjernen. Symptomene av diagnosen er tap av språk og motoriske ferdigheter, forvirring og anfall. og diagnosen førte til at Niklas måtte gjennomgå en vanskelig og komplisert operasjon, Hemisfærektomi, hvilket vil si svært omfattende hjernekirurgi. Under operasjonen ble den infiserte delen av Niklas hjerne "koblet fra", og Niklas lever nå med en

Da operasjonen var overstått, begynte et lengre rehabiliteringsopphold på Sunnaas sykehus på Nesodden utenfor Oslo. Niklas var, etter operasjonen, satt en god del tilbake i livet, og måtte begynne på nytt. - Motorikk, språk, alle disse tingene som han hadde lært seg, forsvant, forteller pappa Bjørn Lohne Hansen til NRK. Og selv husker Niklas lite fra opptreningen. - Jeg husker ingenting, nesten, sier han. Som følge av at den andre hjernehalvdelen er frakoblet, har han droppfot på høyre bein, nedsatt sidesyn, og trenger en skinne for ikke å snuble. Da familien kom hjem fra rehabiliteringen, satset de på å gjøre hverdagen så normal som mulig for Niklas. Ettersom han ikke kunne utføre idretter som fotball, tennis og håndball, siktet familien seg inn mot sitski, altså en kjelke med ski under som Bjørn dyttet. - Jeg plasserte ham oppi der, og så kjørte jeg den sammen med ham i ett års tid. Vi var over alt, kjørte på høye fjell og hadde det moro med det, sier Bjørn. Imidlertid oppsto det et problem: Hver gang han og Niklas stoppet, klarte Niklas å klatre ut av sitski-en for egen maskin. For gå kunne han, ja neste løpe. Spørsmålet ble dermed: Hvilken idrett passet best for Niklas?

Svaret var overraskende. En dag fikk Bjørn øye på en snowboard-kjører, og tenkte at dette kunne Niklas prøve ut. Når man står på snowboard, eller snøbrett som det også heter, er føttene festet til brettet, og man må benytte seg av overkroppen for å få balanse og retning. Det siste viste seg å bli en suksessformel for Niklas, som i den senere tiden skulle stortrives på brettet. I dag klarer han å feste bindingen med den dysfunksjonelle hånda, og nå som det er ikke er snø trener han og faren i Norges eneste innendørs skisenter i Lørenskog. Niklas har også rukket å bli en god skateboardkjører, og stortrives i skateparkene.

Les hele saken: Norgesmesteren lever med halv hjerne – Sport Langlesing (nrk.no)

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo