Empo TV

Paralympiske mestere avbildet på utstilling

102 norske utøvere har tatt 294 gullmedaljer i Paralympics gjennom 60 år. 85 av dem lever ennå, og alle dem har fotografmesteren, Arnfinn Johnsen fra Hamar portrettert. Resultatet er blitt portrettboken «Best». Torsdag åpnet han også utstilling med portrettene på Norges olympiske museum på Lillehammer.

Publisert:

Da Johnsen ga ut bok med alle de norske OL-vinnerne i 2015, fikk den prisen som årets beste portrettbok i Europa. Nå får ikke museumsdirektør Audun Eckhoff fullrost det nye prosjektet: Direktøren sier ti Handikakpnytt at bildene er tidløse, det utstråler stor integritet, og at det handler om likeverd. Johnsen ønsket å møte mestrene på hjemmebane og har reist Norge rundt i sju måneder.Han står for en serie fotografier som ikke legger vekt hverken på idretten eller funksjonsnedsettelsene til dem han har portrettert. Han sier at det sentrale er personen. – Hvis fotografen klarer å fange noe karakteristisk i et fotografi, da har fotografen lykkes, sier han selv.

Morten Syversen er en av dem som er avbildet i boken og på veggen. Han spilte på det norske gullaget i kjelkehockey i Nagano i 1998. – Å få det presentert på denne måten her, det er en flott anerkjennelse av det vi har prestert, sier han. – Dette er både anerkjennelse og en inspirasjon for dem som kommer etter oss. Ikke alle som begynner med idrett, kommer til å ta gull og henge på bilde på veggen, men det viktige er den fysiske fostringen de får, sier Syversen.

Idrettspresident Berit Kjøll, som åpnet utstillingen sier vi har mye å være stolte over i Norge. – Vi er igjen kåret til verdens beste idrettsnasjon. At vi er verdens beste, er også sant når vi ser på idrettens plass i samfunnet. 93 prosent av barn og unge er innom idretten i oppveksten sin, sier hun. – Et annet tegn på at vi lykkes og er annerledes, er at vi er blant de få som har paralympiske utøvere i samme organisasjon. På Olympiatoppen er alle toppidrettsutøvere. De som er portrettert her, er fantastiske utøvere med fantastiske prestasjoner, fastslår Kjøll.

Saken er fra Handikapnytt.no

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen