Empo TV

Parautøvere får felles VM i 2022

Det var i utgangspunktet planlagt felles VM 6. februar for første gang. Da skulle verdens 700 beste parautøvere i alle vintersportene vært samlet på Lillehammer. Det blir VM for langrenn, skiskyting, alpint og snowboard.  Tidligere har ...

Publisert:

Det var i utgangspunktet planlagt felles VM 6. februar for første gang. Da skulle verdens 700 beste parautøvere i alle vintersportene vært samlet på Lillehammer. Det blir VM for langrenn, skiskyting, alpint og snowboard.  Tidligere har verdensmesterskapet i de ulike idrettene og øvelsene som er med, gått hver for seg. Norge tok initiativet til å slå dem sammen og fikk gehør for det. sier Ola Keul, som er leder for Lillehammer 2021.

Selv om utsettelsen ikke skjedde med lett hjerte, er Keul ikke i tvil om at avgjørelsen var riktig. Mange idrettsarrangement blir gjennomført, men VM er mer komplisert å arrangere enn et verdenscuprenn: – Det er noen kompliserende faktorer når det gjelder smittevern. Aller viktigst er varigheten av arrangementet: hele to uker. Det trengs 600 frivillige. Mange av de frivillige som vi er avhengige av, er i risikogruppen. Det er eldre som vi trenger for å få gjennomført arrangementet på hverdagene, forklarer Keul. Antallet tilreisende er også et problem så lenge vi snakker om virus: 700 utøvere og støtteapparat fra 28 land.

– Målet vårt er å ta hele byen i bruk. Langrenn og skiskyting skal gjennomføres på Birkebeineren skistadion, og så har vi alpin og snowboard i Hafjell. Medaljeseremoniene og et kulturelt program i forbindelse med dem skal vi gjennomføre i Lillehammer sentrum, og så vil vi også ha et faglig program med workshops og seminarer på Maihaugen, ramser Ola Keul opp.

Akkurat den rammen rundt arrangementet er Jesper Saltvik Pedersen glad for å få med seg. Han er Norges eneste paralympiske gullvinner fra Pyeongchang i 2018. Han er i Veysonnaz i Sveits for å kjøre verdenscup akkurat nå. Saltvik sier det er fullt mulig å arrangere renn, og smittevernregimet her er bra. Men selve arrangementet med premieutdeling og publikum blir mye bedre neste år, sier han.

Jesper Saltvik Pedersen håper at det å samle mesterskapene på Lillehammer vil trekke litt flere publikummere til arrangementet. – På VM i Slovenia og Italia for to år siden var det ikke mye publikum. Nå som både langrenn, skiskyting, snowboard og alpint blir samme arrangement, bør det bli en bra ramme rundt, tror han.

Jesper Saltvik Pedersen har vunnet verdenscupen sammenlagt de tre siste årene og har gull i storslalåm å forsvare fra Paralympics. – Jeg er jo med på renn for å være med og kjempe i toppen. Samtidig er det et sterkt felt. Det er ikke bare å gå ned og hente medaljene! erklærer han.

Saken er fra Handikapnytt.no

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen