Empo TV

Simen Langeland (29) har gode tanker om fremtiden

Foto: PxHere, illustrerende bilde

Foto: PxHere, illustrerende bilde

Når man er ung er det vanlig å ha drømmer og planer om sitt eget liv. Kreative idéer, sosiale og fysiske aktiviteter, blandes sammen med skolearbeidet som ofte blir nedprioritert. Hverdagen blir kaotisk. Simen har fortalt sin historie til NRK- en historie verdt å ta frem å lese i anledning Bipolardagen som var onsdag 30.mars.

Publisert:

En ung sjel føler sikkert også på triste tanker, føler uro for fremtiden eller blir deprimert. Disse følelsene er normale. Hvis det går utover nattesøvnen, konsentrasjonsevnen, en isolerer seg, eller har det bedre uten meg er dette tegn til mulig lidelse. Psykologene har gitt disse humørsvingningene og ekstreme følelsene et navn: Bipolar lidelse -før manisk depressiv.
Som ung mann kunne Simen også oppleve humørsvingninger, sorg i kjærlighetslivet, krangling med venner og en stressa skolehverdag. I noen perioder følte Simen at bølgedalene i humøret ble for store og humøret svingte voldsomt og varte lenge. Simen beskriver årene som udiagnostisert som kaotiske, stusslige og pessimistiske i et intervju med NRK. Der sier han også at han gjerne ville gjort andre valg som tenåring hvis han hadde kunnet. Mange unge opplevde det samme som Simon, å gå lenge uten å bli diagnostisert. Uro og tristhet i vanlig forstand er en vanlig i tilværelse når man er ung. Spontanitet gjør livet gøy og «ville påfunn» kan være spennende -men noen ganger ende katastrofalt. I Simens tilfelle kunne han ikke planlegge noe fordi stemningsleiet hans var så variert.
Trine Vik Lagerberg, psykologspesialist ved Universitetssykehuset i Oslo, sier til NRK at det per i dag ikke finns en kartlegging av nordmenns psykiske helse som viser hvor mange som har diagnoser bipolar lidelse, men anslår at omkring 100.000 personer har en bipolar lidelse. Lederen i bipolarforeningen mener det er behov for et kunnskapsløft hos fastlegene. Simen fikk diagnosen bipolar lidelse type 2 23 år gammel og det ga han muligheten til et mer A4 liv. Jeg fikk svar på mange spørsmål og det ble enklere å forklare til andre hvordan jeg hadde det. Nå går livet litt langsommere og det er helt fantastisk.

Les hele saken : Vil slette alle dagene før jeg fikk diagnosen