Empo TV

Solbakken lover Qatar-protest under Norges VM-kvalifiseringskamp mot Gibraltar

Onsdag kveld entrer det norske herrelandslaget banen på Victoria Stadium på den britiske halvøya Gibraltar i forbindelse med at kvalifiseringen foran fotball-VM i Qatar i 2022 starter.

Publisert:

Qatar ligger på den arabiske halvøy, og landets befolkning har ingen mulighet si det de mener og velge hvem som skal styre landet. I etterkant av at landet fikk tildelt fotball-VM av det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i 2010 har kritikken rast mot Qatar, bl.a. pga. dårlige anleggsforhold, og nå lover Norges landslagssjef, Ståle Solbakken, at landslaget skal protestere under Gibraltar-kampen. - Vi ønsker å presse FIFA mot å være enda mer direkte og enda hardere mot myndighetene i Qatar. Stille enda større krav til dem, sa Solbakken til NRK tirsdag. Han legger til: - Det er de neste månedene det vil være enda hardere krav. Det er derfor diskusjonene kommer nå og med enda mer styrke. Det er for å sette hardere fokus sånn at FIFA kan være røffere og skarpere i kantene og stille enda større krav. På spørsmål om det faktisk vil komme en protest, svarer Solbakken slik: - Det vil du se hvis du holder deg våken.

Mandag kveld hadde landslaget et møte om situasjonen i Qatar. - Vi hadde en time med Qatar-diskusjoner hvor spillerne fikk komme med sine erfaringer, opplevelser og tanker. Det samme med støtteapparatet. Så brukte vi noe ekspertise på teams også, så de kunne spørre de som kunne ha et enda bredere kunnskapsgrunnlag om ting de lurte på, sier Solbakken. Generalsekretær i Amnesty Norge, Jon Peder Egenæs, bekrefter at han deltok på spillermøtet. - Jeg hadde en veldig kjapp gjennomgang av situasjonen for migrantarbeidere i Qatar og hva vi har funnet ut gjennom våre undersøkelser. Jeg holdt en presentasjon på ti minutter. Jeg antar de ville ha faktaene på bordet fra oss og at de diskuterte det videre, sier Egenæs.

Både Solbakken og nyutnevnt landslagskaptein Martin Ødegaard ønsker ikke at Norge skal boikotte VM i Qatar, men heller protestere på en eller annen måte. Ødegaard mener at spillerne engasjerer seg i VM-spørsmålet. - Det er mange som interesserer seg og bryr seg. Det er mange som vil gjøre noe, og jeg føler hele laget står inne for det og det er noe de vil være med på, sier han.

PS. Kampen mellom Norge og Gibraltar kan du se på TV2 fra kl. 20:00. Selve kampen starter kl. 20:40.

Les hele saken: Varsler Qatar-protest i morgen

Kilde: nrk.no, wikipedia, tv2.no

Publisert av: Anders Teslo