Empo TV

Thomas Tvedt (31) måtte studere sangfaget uten noter

Illustrerende bilde
 Foto: Pxhere

Illustrerende bilde Foto: Pxhere

På musikkhøyskolen han gikk på fikk ikke Thomas forberedt seg med notelesing før avsluttningskonserten de skulle ha. Han forteller til NRK at ofte følte seg u tenfor fordi han var avhengig av tilrettelegging av undervisningen og punktskrift. Til tross for dårlig inkludering og lite lesbar informasjon på skolen har han følt seg uforberedt. Thomas er født blind og har imponert både TV- seere og mentorer med sin vakre stemme i sangkonkurransen «The Voice» på TV-2.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2023 kl 09:12

For å lære seg nye tekster og melodier må man ha noter. Selv om han har lært sangkunsten på høyskolenivå med bachelor og master ved Norges musikkhøyskole må han ha noter med punktskrift. Det kunne av og til være et problem. Thomas forteller han skulle lære seg et stort korverk av Rakhmaninov og fikk notene først etter at prosjektet var ferdig.

31-åringen er ikke den eneste som har opplevd kunstutdanningen som vanskelig for en med en funksjonsnedsettelse. Ofte er utdannings-systemet en av de største barrierene for å bli kunstner, viser en ny rapport fra Kulturdirektoratet. – Å bli kunstner med funksjonsnedsettelser er vanskelig per 2023, fordi det finnes for lite kunnskap ved utdanningene om personer med funksjonsnedsettelser og hvordan lage kunst med flere typer kropper, sier Elen Øyen. Hun er selv dansekunstner, hun sitter i rullestol og har nå vært med på å skrive rapporten.

Hun forteller til NRK at de færreste tenker seg at kunstutdanning på høyt nivå også kan være noe for personer med funksjonsnedsettelser. Det er altfor dårlig tilrettelagt for blinde og svaksynte når det gjelder pensum og annen informasjon med punktskrift. Manglende fysisk tilrettelegging og avstander mellom forelesningssaler gjør at det kan være vanskelig.

Da Thomas Tvedt begynte å studere ved Høyskolen i 2012 måtte han selv fortelle lærerne hva han trengte av tilrettelegging. Han opplevde at dette var litt vanskelig som musikkstudent. Sidsel Karlsen er viserektor ved Norges musikkhøyskole og ansvarlig for skolens utvalg for mangfold og likestilling. Hun sier til NRK at Høgskolen arbeider kontinuerlig med inkluderende tilpassing og legger til at hun forstår alle utfordringene Thomas opplevde da han studerte der. De har jobbet aktivt med universell utforming av læremidler. Høgskolen har blitt flinkere til dette etter at Thomas Tvedt var student der. Selv om Thomas Tvedt ikke var den første blinde studenten ved skolen opplevde han at lærerne ikke visste hva han trengte av tilrettelegging. Det å lære seg avansert musikk uten noter krevde at han måtte bruke lengre tid på innstuderingen. Som blind er Thomas Tvedt den først som opptrer i den norske versjonen av «The Voice».

Saken er fra NRK.no

Skolen «glemte» at Thomas også trengte noter