Empo TV
Foto: Empo media

Foto: Empo media

Første gang en romferd inkluderer astronauter med funksjonsnedsettelser

Etter en alvorlig sykkelulykke i 2015 ble politimannen Trond Hammer lam. Nå er han en av 5 funksjonshemmede som er plukket ut til et vitenskapelig prosjekt, som ledes av astronaut- utdannede Nima Shahinian. Både arbeidsgiver og familien har gitt «tommel opp» til å bli med på romeventyret.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2023 kl 08:51

Da Nima ringte Trond første gang trodde han det bare var en spøk. Etter et møte ble han overbevist om at dette var seriøst, sier han til Handikapnytt. Nima Shahinian er utdannet industridesigner og har universell utforming som spesialfelt. Målet hans var å reise til verdensrommet i 2023. Men da Russland invaderte Ukraina, valgte han å avbryte astronauttreningen og reise hjem. Nå har Nima valgt å sette i gang et nytt romprosjekt. Denne gangen ønsker han å lede et team bestående av totalt åtte personer – fem av disse har funksjonsnedsettelser.

Teamet består av tre andre rullestolbrukere og en beinamputert, nemlig lege og kjelkehockeyspiller Lena Schrøder, hjelpemiddelgründer Sigurd Groven, økonom og paralangrennsambassadør Christine Utne, og jurist og tidligere yrkesmilitær Kjetil Bragstad. De to siste i astronautteamet i tillegg til Nima Shahinian er, radiolog og pilot Nils Mykleby, og nevrokirurg Terje Sæhle, som også er medlem av ESA (European Space Agency) Medical Board som velger ut ESAs romfarere.

Teamet skal utforske hvordan personer med nedsatt funksjonsevne kan fungere i et romskip og på romstasjonen. Det kreves at astronautene først og fremst må ha godt syn og høre godt. Alle må kunne bruke armene og ha god formuleringsevne, sier prosjektlederen. Snart reiser hele teamet til USA for å ta en medisinsk test. Etterpå skal de bli godkjent for å gjennomføre trening som gjør astronautene klar for romferden. Prosjektet ledes nå gjennom Nima sitt eget firma, men er i prosess for å stiftes som en stiftelse. Han forteller at for å gjennomføre kreves 10-15 millioner, og oppfordrer sterkt de som har penger til overs å bidra.

Saken er hentet fra Handikapnytt

Les hele saken: Trond Hammer kan bli verdens første rullende romfarer

Les også: