Empo TV
Foto: hdsunflower.com

Foto: hdsunflower.com

Avinor vurder innføring av solsikkemerket på norske flyplasser

Avinor vurderer å innføre et solsikkemerke for personer med usynlige funksjonsnedsettelser slik de har gjort på Kastrup i København. Solsikkemerket lar folk med en usynlig funksjonsnedsettelse si fra til ansatte og publikum om ulike bistandsbehov uten å bruke ord.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2023 kl 10:32

Når en funksjonsnedsettelse ikke er fysisk synlig vil Solsikkeprogrammet gjøre det kjent at bærere av et solsikkemerke har utfordringer på reisen. Irene Ahnéll og Lin Stokke er blant dem som jobber for at det skal bli tatt i bruk i Norge. Stokke forteller til Bergens Avisen at solsikkebåndet er hennes usynlige rullestol. Når hun har det på seg er det lettere for henne å be om tilrettelegging eller hjelp, sier hun. Stokke har binyrebarksvikt, noe som ikke er fysisk synlig. Solsikkesymbolet bærer hun på et bånd rundt halsen for å gjøre ansatte oppmerksom på hennes utfordringer. «Det er ikke kjekt å hele tiden måtte forklare ansatte som skal hjelpe deg, hvorfor du trenger å få gå i familieinngangen i sikkerhetskontrollen eller å møte stygge ord fra medpassasjerer som tror du sniker», sier Stokke.

Avinors kommunikasjonsrådgiver Helene Wattanapradit Jensen skriver i en e-post til BA at det er til vurdering om Avinor skal ta Solsikke- symbolet i bruk på norske flyplasser. Wattanapradit Jensen understreker at det vil ta tid å få til å innføre en slik ordning ved norske flyplasser. «Det krever at ansatte på lufthavnene har tilstrekkelig opplæring i hva solsikkebåndet betyr og hvordan de skal håndtere et møte med personer som bærer et slikt bånd», skriver hun til Bergens Avisen. Samtidig forteller Avinor at de følger med på hvordan Solsikkeprogrammet fungerer på Kastrup lufthavn i København. Handikapnytt skriver at Københavns lufthavn Kastrup skriver på sine nettsider at det de kaller solsikkesnoren skal være et signal til flyplassens ansatte om at du som passasjer har behov for ekstra hensyn, tid eller tålmodighet. Dermed blir reisen mindre stressende. Passasjerer med ADHD, autisme, demens og andre usynlige funksjonsnedsettelser oppgis som eksempler på dem som kan ha nytte av solsikkesnoren. Samtidig understreker Kastrup-ledelsen at solsikkesnoren ikke gir noen særlige rettigheter. Den er bare et signal til personalet og andre passasjerer at man trenger litt ekstra bistand. Derfor vil ikke Kastrup garantere at bærere av merket kommer raskere gjennom innsjekk eller sikkerhetskontrollen.

Solsikkemerket oppsto i sin tid på flyplassen Gatwick i London, og i Norge var Bø Sommarland tidlig ute med å innføre ordningen, og har senere fått selskap av blant annet Øyafestivalen, Høyt og Lavt Klatrepark og Drammen Pride.

Saken er fra Handikapnytt:
Vurderer eget merke for usynlige funksjonsnedsettelser på flyplassene

Kilde:
Handikapnytt.no
hdsunflower.com