Empo TV

Russiske og hviterussiske utøvere utestengt fra Paralympics

IPC snur dagen før lekene åpner

Illustrasjonsfoto hentet fra Para-VM i Snøsport på Lillehammer som ble avholdt tidligere i år.
 Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Illustrasjonsfoto hentet fra Para-VM i Snøsport på Lillehammer som ble avholdt tidligere i år. Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Fredag åpner de paralympiske vinterlekene i Beijing, men noen som ikke får være med på åpningsseremonien er de russiske og hviterussiske utøverne. For torsdag besluttet den internasjonale paralympiske komité (IPC) at utøverne ikke kan være med som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Avgjørelsen kommer som følge av at flere av deltakerlandene har truet med å trekke seg.

Publisert:

Kunngjøringen ble gjort kjent i en pressemelding som IPC slapp torsdag morgen.

- IPC er en medlemsbasert organisasjon, og vi er mottakelige for synspunktene til våre medlemmer, sier IPCs president, Andrew Parsons, i en pressemeldingen, og fortsetter:

- I løpet av de siste tolv timene har et overveldende antall medlemmer vært i kontakt med oss og vært veldig åpne, som jeg er takknemlig for. De har sagt at hvis vi ikke revurderer avgjørelsen vår, vil det få alvorlige konsekvenser for Paralympics.

Meldingen kommer dagen etter at det ble klart at Russland og Hviterussland kunne få delta under nøytralt flagg. Nå har altså IPC snudd.

- Da vi tok avgjørelsen i går, så vi på den langsiktige paralympiske bevegelsen. Vi er veldig stolte av prinsippene og verdiene som har gjort bevegelsen til det den er i dag, sier Parsons videre.

Idrettspresident Berit Kjøll sier i en pressemelding at Norge har vært blant landene som har presset IPC til å snu i spørsmålet om russisk og hviterussisk deltagelse.

- En selvfølge, sier Kjøll, og fortsetter: - Norges idrettsforbund har gjennom det siste døgnet tatt en rekke initiativ, blant annet overfor de nordiske landene. Det ble også lagt en plan for nye oppfølgingsmøter med USA, Canada, Japan og en rekke land i Europa med et tydelig mål om å få møte styret i IPC og sørge for at vedtaket blir reversert.

Lederen for den norske Paralympics-troppen, Cato Zahl Pedersen, sier til NTB at han er rørt over beslutningen. - Vi er glade, lettet og beveget. Det kom nesten en ristning i kroppen og tårer i øynene, sier han, og legger til: - Det er en tragisk krig og en nødvendig beslutning. Med IPCs nye avgjørelse må 83 parautøvere vende nesen hjemover. - Det er en trist skjebne for dem å reise hjem, men det at vi andre skulle være belastet med å eie en problemstilling russiske og hviterussiske utøvere ikke ville følt på samme måte, gjør at jeg egentlig ikke synes så synd på dem, avslutter Pedersen.

Les hele saken:
Handikapnytt: Russere og hviterussere helt utestengt fra Paralympics etter press

Kilde: handikapnytt.no