Empo TV

Emil Vatne (21) vil stake Norge på tvers

Målet til kjelkehockey-utøveren er å stake fra Oslo til Jæren i løpet av to uker. Vatne er født med ryggmargsbrokk og er derfor lam fra livet og ned. Første etappe fra fredag til lørdag gikk via Hokksund til Kongsberg, en distanse på nesten ...

Publisert:

Målet til kjelkehockey-utøveren er å stake fra Oslo til Jæren i løpet av to uker. Vatne er født med ryggmargsbrokk og er derfor lam fra livet og ned. Første etappe fra fredag til lørdag gikk via Hokksund til Kongsberg, en distanse på nesten 70 kilometer. Han skal tilbringe nettene i en hengekøye hvis været tillater det. Hele turen er på 500 km til han er fremme hos foreldrene på Nærbø i Rogaland.

– Jeg var ganske sliten, og sov i ti timer i hengekøye på Hokksund camping natt til lørdag, sier Vatne. – Alle synes det er et veldig ambisiøst prosjekt, men de fleste er litt skeptiske. Jeg får bare stole på at jeg har gjort gode nok forberedelser, sier han til NRK. Han merker at mange har fått med seg reportasjen om turen på Dagsrevyen fredag.

-Jeg er veldig fornøyd så langt, og setter pris på at billister tar hensyn. Jeg håper det fortsetter videre.

Som kjelkehockey-utøver var Vatne med i Paralympics i Sør-Korea for tre år siden. I VM i 2019 ble han skadet, men kom tilbake. Nylig ble det sjetteplass i VM med parahockey-landslaget.  21-åringen har også erfaring med langturer. – Jeg hadde en tur i fjor på 100 kilometer over tre dager. Det ga veldig mersmak, så nå knepper jeg det opp sju hakk, sier 21-åringen.

Den største utfordringen på turen er de fysiske anstrengelsene. Han skal blant annet forsere 4000 høydemetre. Han må også passe på å unngå det mest ekstreme været og kjøre litt taktisk, sier han.

Vatne er ikke alene om å avlegge lange distanser. Vatne har fått med seg Simen Holvik som nettopp kom fram i Lindesnes etter å ha løpt Norge på langs.

Fredag møtte han Gjermund Bratberg fire kilometer fra Hokksund. Bratberg går Bergen – Oslo i tøfler til inntekt for Mongolia, som er hardt rammet av korona. – Jeg fikk god råd og tips om hva jeg kan forvente meg med terreng og trafikk og så videre, sier Vatne

Saken er fra NRK

Les hele saken: Stake Oslo - Jæren i rullestol

Publisert av Birgitte Faclk- Jørgensen