Empo TV
Foto: EllinorGitlesen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Foto: EllinorGitlesen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jens Petter Gitlesen er død

Den tidligere lederen for NFU ble 63 år gammel

Lørdag døde den tidligere lederen for Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Jens Petter Gitlesen, 63 år gammel. Gitlesen døde fredelig i sitt hjem i Sola i Rogaland med familien rundt seg.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2023 kl 14:20

Gitlesen var leder for NFU mellom 2009 og 2021, og var også sentral i Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (Safo), der også Norges Handikapforbund var med. - Jens Petter var den som gjorde at mennesker med utviklingshemming ble sett. Men ikke bare det, de ble også hørt, sier nåværende NFU-leder Tom Tvedt. Han beskriver Gitlesen som et orakel. - Han hadde en utrolig evne til å huske det som ofte har en tendens til å forsvinne i politiske irrganger, der et vedtak bare gjelder til et nytt vedtak fattes. Han så de lange linjer i alt han holdt på med, både bakover og fremover, og var dedikert saken 24 timer i døgnet, sju dager i uken, sier Tvedt, og trekker frem Gitlesens penn som et våpen i kampen for funksjonshemmedes likestilling.

Tvedt forteller videre at familien sto sentralt i Gitlesens liv. En av hans fire døtre, Emilie, ble født med Downs syndrom, og dette utløste et sterkt engasjement som endret livet til universitetslektoren ved Universitetet i Stavanger. - Jens Petter var veldig dedikert familien. At Emilie har en utvikling, førte til at han gjorde menneskerettigheter til en livsvei. Han gjorde ikke bare en jobb for henne, men for oss alle, sier han. På spørsmål om hva Gitlesen oppnådde, svarer Tvedt: - Han klarte å løfte mennesker med utviklingshemmings sak til å bli et menneskerettsspørsmål. Den kampen er ikke over, og den skal kjempes videre.

I 2021 ble Jens Petter Gitlesen tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris, og i den forbindelse sa komiteleder og prorektor Åse Gornitzka dette: - Gitlesen er en livslang forkjemper for utviklingshemmedes menneskerettigheter, og komiteen ønsker å løfte frem hans arbeid og innsats som en påminnelse om om nasjonale så vel som internasjonale forpliktelser overfor verdens største minoritet. Komiteen la sørlig vekt på Gitlesens arbeid for at Norge skal innføre FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter, også kjent som CRPD.

Les hele saken:
https://www.handikapnytt.no/en-livslang-forkjemper-for-menneskerettigheter/
https://www.nfunorge.org/jens-petter-gitlesen-er-dod/

Kilde: handikapnytt.no

Nøkkelord