Kontakt
Til høsten skal Norsk Forbund for Utviklingshemmede ta ordet "utviklingshemmet" opp til debatt på landsmøtet. Debatten handler både om hvordan utviklingshemmede skal omtale seg og hva organisasjonen bør hete. Mange mener ord som utviklingshemming og funksjonshemming er stigmatiserende. Derfor skal ordet opp til diskusjon.
Birgitte Falck-Jørgensen
Redaksjon
Publisert: 11.03.2024 kl 13:00
Sist oppdatert: 11.03.2024 kl 13:15
Henriette Hvarnes Hansen leder erfaringsutvalget i Norsk forbund for utviklingshemmede, og er selv lettere utviklingshemmet. Hun mener at ordet utviklingshemming blir tolket feil, og at det er så store variasjoner av utviklingshemming, at det blir feil å putte alle i en stor kategori.
- En går rundt med en følelse av at vi på en måte ikke har et verdig liv. Det er ubehagelig, sier Hansen. Hun føler ordet som et stempel i panna. Selv vil hun heller bruke ordet funksjonsvariasjon.
- "Utviklingshemmet" er et belastende ord , sier forbundsleder Tom Tvedt til NRK.
Mange foreldre og andre medlemmer mener ordet oppleves fullt av fordommer. Og at de blir satt i bås.
Ordet utviklingshemmet er samtidig forbundet med det internasjonale begrepet psykisk utviklingshemmet.
- Vi har tatt bort ordet "psykisk" i organisasjonsnavnet, men fremdeles er det en diskusjon. Det handler om samfunnet sitt stigma rundt begrepene, sier Tom Tvedt.
Han er leder i Norsk forbund for utviklingshemmede og mener det er på tide med en ordentlig debatt, selv om temaet er vanskelig. Han tror måten utviklingshemmede blir omtalt på, er viktig for hvordan man blir sett på. Både i arbeidslivet og generelt i samfunnet.
«Den største funksjonshemminga i samfunnet vårt er faktisk mangel på kunnskap og dårlige holdninger», seier Tvedt.
Les hele saken: Henriette vil ikkje bli kalla utviklingshemma Saken er fra NRK
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.