Empo TV

Med rullestol i grønne granskauen

Da Bjørn Harald testet ut en ny rullestol

Foto: PxHere

Foto: PxHere

Den nye el-rullestolen Xtreme X8 er noe for seg selv, noe Bjørn Harald Rinden (67) fikk erfare. Han og Handikapnytt testet ut doningen, som kan gå like godt i skogen som i butikken.

Publisert:

- Det er bare å kaste seg ut i det, så får vi se hva den er god for, sier Rinden til Handikapnytt, som tar en prøvekjøring med den nye rullestolen utenfor huset sitt på Nesodden. Stolen består av kraftige hjul, firehjulstrekk, og en funksjon som gjør at de fire hjulene låser seg i en "beltevognmodus". På den måten kan stolen dreie rundt sin egen akse. Men mest fascinerende er stolens hev/senk-funksjon, som gjør at brukeren kan nå ting som vedkommende vanligvis ikke ville ha nådd med en vanlig rullestol. Xtreme X8 tilfredsstiller også kravene for å reise med tog.

Etter å ha prøvd ut stolen på veien er det på tide å prøve den ut på skogsstien. Harald er nemlig naturfotograf, og i arkivet sitt har han tusenvis av fuglebilder.

- Nå får vi se om X8 greier turen frem til fuglekassen. Det er en uglekasse, og det hadde vært gøy å komme tett på, selv om det er ulendt, sier Rinden, som tidligere har jobbet som røykdykker. Og selv om det er snø og runde steiner på bakken, klarer Xtreme X8 brasene, og unngår å sette seg fast.

-Dette er topp, det er litt av en maskin! sier han. Også et felt med speilblank is klarer den nye rullestolen å komme seg over.

Vel fremme ved uglekassa må Bjørn Harald ta frem telefonen, ettersom han ikke har med seg kameraet. For å komme seg opp til kassen må han kjøre ut fra stien og bort til treet, men det går bra. - Jeg har ikke kommet så tett på før, så dette er fint! Jeg greide å snu på den trange plassen. Det var også bra at man kan vinkle setet. Da får man god fordeling av tyngdepunktet i opp- og nedoverbakker, sier han. Den siste testen av stolen foregår på den lokale Kiwi-butikken, og her får Bjørn Harald bruk for stolens seteheis. Ved å heve setet til maksimal høyde får han tak i varene fra øverste hylle, og slår fast: - Dette gikk jo bra, her rekker jeg spagettien!

PS! Xtreme X8 er ikke på NAV-avtale, så dersom du skulle ha bruk for den må du søke om den på dispensasjon. Leverandøren Sunrise Medical har reist rundt på landets hjelpemiddelsentraler for å demonstrere den.

Les hele saken på Handikapnytt:
Rullestolen som tar deg helt fram til (f)uglekassa

Kilde: handikapnytt.no

Publisert av: Anders Teslo