Empo TV

Mens tegnspråktolkene i Oslo aksjonerer, går Petrine glipp av studiene

Tegnspråktolker i Oslo kjemper for høyere lønn

Siden 14. oktober har tegnspråktolker som jobber frilans i Oslo nektet å ta i mot oppdrag før lønnen deres har blitt bedre. Dette går ut over døve og tunghørte i samfunnet.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.11.2023 kl 12:17

- Det hender ofte at jeg blir sittende alene, sier student Petrine Olgeirsdottir. Hun studerer bachelor i trening og coaching, og sliter med tilværelsen som følge av tegnspråktolk-streiken. - Jeg blir lei meg når jeg ser medstudentene som sitter sammen og samarbeider. Den muligheten har jeg ikke, sier hun. Hun anslår at hun går glipp av halve studiet som følge av at det er mangel på tegnspråktolker.

Hun beskriver studiehverdagen som en tid der hun ofte føler seg dum, og har droppet idrett og ungdomsklubb for å henge med. - Hadde jeg visst at det skulle bli så tøft å få tak i tolker til studiet, hadde jeg aldri begynt, sier Petrine. Tegnspråktolker som jobber frilans pleier til vanlig å dekke et flertall av tolkeoppdragene i Oslo. Fra 14. Oktober sluttet frilanstolker å ta oppdrag i Oslo. Også Norges Døveforbund har begynt å merke tolkeaksjonen. - Det har allerede påvirket døve voldsomt, sier generalsekretær i Norges Døveforbund, Petter Noddeland, til NRK.

Det er frilanstolkene Silje Aakerøe og Kine Siksjø-Berg som står bak tolke-aksjonen, der over 130 andre frilanstolkere deltar. - Folk flykter fra yrket fordi de ikke har råd til å stå i det lenger, sier Siksjø-Berg. Som følge av jobben får hun lite tid til å være sammen med barna sine. - Jeg løper fra oppdrag til oppdrag for å få det til å gå rundt, sier hun. I dag er det slik at frilanstolkere som tolker talespråk, som f.eks. polsk eller arabisk, tjener tre ganger så mye som tegnspråktolkene. - Det er diskriminering av språk. Vi føler at profesjonen vår ikke blir tatt på alvor, sier Aakerøe. På spørsmål om protestene vil gå ut over de døve, svarer hun: - Alle former for aksjon eller streik vil gå utover noen. Og legger til: - Vi utøver en profesjon, ikke veldedighet.

Les hele saken på NRK:

Får ikke tegnspråktolk: Petrine går glipp av studiet

Kilde: nrk.no