Empo TV

Oslo kommune vil bli pilot for nye digitale HC-bevis

Parkeringsbevis for forflytningshemmede stjeles og selges på svartebørs. I følge Handikapnytt har derfor Miljø og Samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) i Oslo et forslag til løsning på dette problemet. I et brev til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ber hun departementet se på mulighetene for å innføre digitalt HC-kort. For å gjøre en by tilgjengelig for alle, uansett lommebok, alder eller funksjonsevne, må Oslo kommune ta et oppgjør med tyveri og salg av stjålne HC-kort, mener Stav.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2023 kl 09:14

Sirin Stav forteller at personer som blir frastjålet H-kortet får store ekstra utgifter og utfordringer. For mange kommer utgiftene i tillegg til kostnadene med knuste bilruter. For å få en slutt på dette foreslår hun et pilotprosjekt med digitale HC-kort, som vil være mye vanskeligere å stjele eller forfalske. Hun mener tiden er inne for dette siden samferdselsministeren endelig skal gå gjennom HC-kortregelverket, sier Stav til Handikapnytt. Hun mener at et digitalt HC-kort, gjerne i en app på telefonen, kan åpne opp for flere andre muligheter og nevner noen eksempler: Det kan åpne for bruk til delebil, leiebil, flyttebil eller taxi, så det blir lettere å kunne få hjelp av familie og venner eller å bli kjørt av andre. Slik vil det kunne gi funksjonsnedsatte mer av den samme friheten som mange andre har, mener Sirin Stav. Til Handikapnytts lesere kan hun si at HC-kortet ikke bare beviser at du har lov til å parkere på HC-plassene, men også at det gir gratis parkering på andre plasser og at det kan gi fritak fra bompenger og piggdekkgebyr.
Daglig leder Lars Monsen i Norpark, Norges Parkeringsforening, sier at det ikke er alle som har muligheten til å ha parkeringstillatelsen som en app på telefonen sin. «En god del av dem som har kort for forflytningshemmede, er i en litt eldre årsklasse. Løsningen må utformes slik at vi sikrer at de som bruker kortet, synes det er en grei måte å gjøre det på», sier han. Men for kommunale og private parkeringsselskaper er det uproblematisk, konstaterer Monsen. «Det eneste vi bekymrer oss for, er at vi må forhindre misbruk og at den som har kortet, får brukt det på riktig måte», sier han. Han sier at løsningen med digitale HC-kort må være trygg mot misbruk og forfalskning men Monsen er likevel positiv til forslaget om en pilotløsning.
Digitalisering av HC-kort betyr at forskriften må endres for at det skal være mulig å lage en digital løsning. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) ba i august Statens vegvesen om å gå gjennom hele forskriften. Nygård vil ha nye retningslinjer klare inne 1. desember, ifølge Handikapnytt. – «Departementet, vi, forflytningshemmedes organisasjoner og gjerne også de som leverer baksystemene, kan sette oss rundt et bord og tenke på hvordan det kan utformes. Vi er uansett positive til å forenkle og sikre at rett bruker får tilgang til rettighetene sine», sier Lars Monsen i Norpark. Vegdirektoratet tar imot innspillet med interesse. «Vi har jo ikke mulighet gjennom forskriften til å innføre digitale HC-kort i dag, men vi venter på en bestilling fra Samferdselsdepartementet om en revisjon», sier seniorrådgiver Julia Elvbakken.
Saken er fra Handikapnytt.
.handikapnytt.no/oslo-byrad-lanserer-digitalt-hc-kort-for-a-stoppe-tyveriene/