Empo TV
Foto: PxHere

Foto: PxHere

Stadig flere funksjonshemmede blir frastjålet sitt HC-kort

Carl Martin Martinsens datter, Stella bruker rullestol så familien har fått et blått HC-bevis fra kommunen. Dette plasseres i bilvinduet når datteren skal delta på en aktivitet. Martinsen har opplevd innbrudd i bilen sin tidligere og blitt frastjålet dette viktig dokument, som gir datteren like muligheter til å komme seg rundt. Denne gangen var bilvinduet knust, HC-kortet var borte. Det som lå igjen i bilvinduet var en gul bot fra Oslo kommune.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.02.2023 kl 09:04

Det blå HC-kortet med et rullestol-ikon på en side og et passfoto med underskrift på andre siden gir flere fordeler. Blant annet gratis passering gjennom noen bomringer. Tyverier av HC-bevis i Oslo har økt i det siste, sier Susanne Lyng, juridisk direktør i Bymiljøetaten. Norske HC-kort kan også brukes andre steder i Europa og så. Martinsen sier til NRK at han opplever at de svakere blir enda svakere. Ofte stjeles disse viktige HC-kortene, sier Magnhild Sørbotten i Norges Handikapforbund til NRK.

Bymiljøetaten sier at disse parkeringsbevisene ofte selges for myr penger. Hun mener at alle fordelene HC-kortet gir kan være for fristende for tyver. Faren til Silje, Carl Martin Martinsen tror det dreier seg om organisert kriminalitet. En mulig løsning kan være å registrere de ulike bilnumrene til HC-kortfordelene, mener Handikapforbundet. I det Europeiske Økonomiske Samarbeidet- EØS, som Norge er en del av finnes det for tiden ikke andre løsninger enn det fysiske blå kortet. Utseende på kortet er likt overalt og skal plasseres i vinduskarmen ifølge EØS-regelverket.

Les hele saken på NRK.no:
Først ble Carl Martin frastjålet HC-kortet. Så fikk han bot fra kommunen