Empo TV

Svaksynte Solveig (7) får tilrettelagt skolevei

Syvåringen er nesten blind, men Vadsø kommune har lagt inn hjelpemidler langs skoleveien. Hun kan så vidt skimte de røde stolpene langs skoleveien. De hjelper henne på rett vei for farger og sterk lys kan hun så vidt oppfatte. I tillegg er det ...

Publisert:

Syvåringen er nesten blind, men Vadsø kommune har lagt inn hjelpemidler langs skoleveien. Hun kan så vidt skimte de røde stolpene langs skoleveien. De hjelper henne på rett vei for farger og sterk lys kan hun så vidt oppfatte. I tillegg er det lagt ned ledefliser i bakken i alle kryss og ved gangfelt. Med stokken sin kan syvåringen kjenne hvor hun må stoppe og svinge. Med stokken sin kan Solveig kjenne betongflisene som blir hennes «øyne» langs skoleveien. Med hjelp av disse, og litt øvelse, kan hun gå trygt til og fra skolen.

Ved gangfelt er det også satt opp lyssignal som forteller kjørende at fotgjengere er på vei. Allerede i barnehagen ble ute- og inneområdene tilrettelagt så Solveig kunne leke sammen med de andre barna. Vadsø kommune har derfor brukt flere millioner kroner for å gi henne friere lek. Foreløpig er det godt å ha storebror med, men en dag får Solveig Larne friheten til å gå helt alene. Nå er treningen mot et mer selvstendig liv for 2.-klassingen godt i gang. Og en dag skal hun klare å gå den tilrettelagte skoleveien helt alene.

Alternativet er å bli kjørt. Foreldrene sier den tilrettelagte skoleveien gir datteren en etterlengtet frihet.– Det er kjempeviktig for Solveig at hun kan gå ute i Vadsø uten å måtte leie noen i hånden. Og for oss som foreldre betyr det mye at hun har mulighet til å være mer selvstendig, sier Solveigs mor Elin Larne.

Sverre Fuglerud, samfunnskontakt i Norges Blindeforbund, sier de ikke har noen samlet oversikt over hvilke tiltak kommunene gjør for synshemmede. Samtidig har de mange eksempler på at alt ikke er som det bør være. Skoleveien i Vadsø er et gledelig unntak, sier Fuglerud. – Den tilrettelagte skoleveien er spesielt viktig. Da kommer skolebarn med synshemminger tidlig i gang med treningen som skal til for å bli selvhjulpen senere i livet, sier Sverre Fuglerud. Norges Blindeforbund Finnmark har aktivt støttet arbeidet med den tilrettelagte skoleveien i Vadsø.

Saken er fra NRK

Les hele saken Tilrettelagt skolevei gjør at Solveig kan gå til skolen

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen