Empo TV

De nordiske lands ESC-bidrag er klare

Nå har alle de 5 nordiske landene foretatt sine utvelgelser til Eurovision Song Contest 2021 (ESC), og dermed er det bare å krysse fingrene for at det går rett vei i Rotterdam i mai.

Publisert:

Men hvem er det som skal representere Norden i ESC? Under følger litt informasjon om hver av bidragene fra Danmark, Finland, Island. Norge og Sverige.

Danmark: Fyr & Flamme - "Øve os på hinanden"

Duoen Fyr & Flamme består av Jesper Groth og Laurits Emanuel. De har laget musikk sammen siden 2017, og i 2020 sto de bak sangen "Menneskeforbruger". "Øve os på hinanden" blir det første danske bidraget på 24 år som blir fremført på dansk under ESC - sist det skjedde var i 1997, da rapperen Kølig Kaj fremførte "Stemmen i mit liv" i Dublin. Her kan det også nevnes at sist Norge stilte med et norskspråklig bidrag var i Athen i 2006, da Christine Guldbrandsen fremførte "Alvedansen".

Kilde: Favoritterne Fyr & Flamme vinder Melodi Grand Prix - hør vindersangen her | Musik | DR

Finland: Blind Channel - "Dark Side"

Bandet Blind Channel beskriver musikken deres som "aggressiv pop" og har blitt sammenlignet med det britiske bandet Bring Me The Horizon. Gruppa ble dannet i 2013, og består av Joel Hokka (vokal og gitar), Niko Vilhelm (vokalist), Joonas Porko (gitar), Olli Matela (bass), Tommi Lalli (trommer) og Aleksi Kaunesvesi (keyboard).

Kilde: Blind Channel - Finland - Rotterdam 2021 - Eurovision Song Contest

Island: Dadi og Gagnamagnid - "10 years"

Dadi Freyr og gruppa Gagnamagnid skulle ha deltatt i 2020 med sangen "Think About Things", men på grunn av koronapandemien måtte de - og resten av oss - bli hjemme. En ordentlig trøst er at "Think About Things" til nå er sett av 25 millioner på Youtube, og nå håper Dadi & Gagnamagnid å slå fra seg i Rotterdam med "10 years". I motsetning til de øvrige nordiske nasjonene har det ikke vært noen Melodi Grand Prix-finale på Island; "10 years" ble plukket ut internt av den islandske rikskringkasteren RÚV.

Kilde: Daði og Gagnamagnið - Iceland - Rotterdam 2021 - Eurovision Song Contest

Norge: TIX - "Fallen Angel"

Lørdag 20. februar vant TIX den norske Melodi Grand Prix-finalen med sangen "Fallen Angel", som tidligere i vinter ble fremført på norsk med tittelen "Ut av mørket". Hans sivilie navn er Andreas Haukeland, og gjennombruddet kom i 2015 med russelåta "Sjeiken 2015". TIX står også bak låter som "Håper nissen har råd", "Jeg vil ikke leve", "Tusen tårer" og koronahiten "Karantene", og han var en av 6 finalister som var direktekvalifisert for finalen i H3 Arena på Fornebu; de resterende 20 finalistene deltok i delfinaler som også ble avholdt i H3 Arena i perioden 16. januar - 13. februar.

Kilde: Tix vant Melodi Grand Prix 2021 og tok til tårene – NRK Kultur og underholdning

Sverige: Tusse - "Voices"

Som med Norge har også Sverige avholdt delfinaler, og lørdag 13. mars ble det klart at 19-årige Tusse hadde vunnet Melodifestivalen 2021 - og det på første forsøk! Hans sivile navn er Tousin Chiza, og karrieren hans fikk et løft etter at han vant den svenske utgaven av Idol i 2019.

Kilde: Tusse vann Melodifestivalen – slog rekord i röster från folket | SVT Nyheter

Hva venter så Dadi, Tusse, TIX, Fyr & Flamme og Blind Channel i Rotterdam? Den som lever får se, men det blir uansett noen spennende dager under Eurovision Song Contest, som i år skal arrangeres mellom 18. - 22. mai.

Publisert av: Anders Teslo