Empo TV
Programleder Noman Mubashir. Lett å hate.
 Foto: Veslemøy Hvidsteen/NRK

Programleder Noman Mubashir. Lett å hate. Foto: Veslemøy Hvidsteen/NRK

Er det mulig å hate mindre?

Den nye NRK-serien "Lett å hate" utforsker hat og fordommer.

I den nye NRK-serien "Lett å hate" finner programleder Noman Mubashir ut hvorfor personer som er annerledes mottar hets og drapstrusler, og blir sett ned på. Og som norsk-pakistaner, muslim og homofil har han selv fått opplevd hatet på nært hold.

Publisert:

I 1985, da Noman var 11 år gammel, ble Nor moské i Oslo utsatt for et bombeangrep. Gjerningspersonen kom fra et parti som het Nasjonalt folkeparti, og der og da oppdaget Noman at det fantes mennesker som ikke likte innvandrere. Med tiden har han lært seg å leve med sine tre identiteter, og selv om det går bra med ham i dag, sitter minnene om moské-angrepet i 1985 fortsatt i ham.

- Jeg ville lage serien fordi jeg tilhører tre minoritetsgrupper som opplever hat, hets og diskriminering i samfunnet vårt på daglig basis. Det er så mange skeive muslimer som fortsatt sender meg meldinger og vil ha råd og trøst fordi de ikke kan være åpne om legningen sin, sier Mubashir til NRK. Da terrorangrepet utenfor London Pub i Oslo fant sted i juni 2022, så han igjen at mennesker som han identifiserte seg med og brydde seg om ble utsatt for hatkriminalitet.

Arbeidet med å lage "Lett å hate" sendte Noman ut på en indre reise, der han måtte konfrontere følelsen av skam som han fortsatt bærer på. - Det har gått bra med meg, men det er klart at det er stunder da de negative følelsene kommer tilbake. Det gjør ekstra vondt å snakke med ungdommer som kjenner på den samme frykten jeg selv kjente på som ung. Jeg håper at denne serien vil bidra til at de kan føle seg litt mindre ensomme med de følelsene, sier han, og legger til: - I serien går jeg igjennom en reise hvor jeg pirker borti gamle sår fra ungdomstiden. Den gang jeg var livredd, skamfull og alene. For ingen skulle vite hva jeg følte og hvilken hemmelighet jeg bar på.

I serien møter Noman et av ofrene fra terrorangrepet utenfor London Pub, og han møter en somalisk transkvinne som daglig får hatmeldinger på det sosiale mediet TikTok. Han snakker med Ellen Due, som er nestlederen i organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), og i samtale med med en troende muslim tas følgende spørsmål opp: Er det mulig å være muslim og homofil samtidig?

"Lett å hate" består av tre episoder, og alle episodene ligger nå ute på NRKs nett-TV på nyttårsaften.

Les hele saken:
Noman Mubashir utforsker hat i ny serie

Kilde: nrk.no