Empo TV

Første transkvinne som leder ESC

Når Eurovision Song Contest (ESC) finner sted i Rotterdam (Nederland) i mai, blir Nikkie de Jager historisk: Hun er den første transkvinnen som leder ESC!

Publisert:

Fram til nå har de Jager vært kjent under Youtube-navnet nikkietutorials, og på kanalen hennes har hun delt sminke- og makeup-tips med seerne siden hun var 14 år. I januar 2020 sto hun frem som transseksuell, og i videoen forteller hun at hennes transeksuelle legning ble brukt som pressmiddel mot henne av en anonym person. Lederen for FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), Inge Alexander Gjestvang, mener de Jagers historie vil inspirere mange. - Jeg tror Nikkie har bidratt til å ufarliggjøre det å stå fram om hvem man er. Det ligger en stor styrke i hvordan hun tok grep om sin egen historie, og ikke lot de som presset henne ta fra henne muligheten til å stå frem på egne premisser, sier Gjestvang.

En annen som mener at det er på tide at ESC blir ledet av en transperson er Esben Ester Pirelli Benestad. - Ikke bare er hun en vakker transkvinne, hun er også stolt av det og det er det viktige. At hun viser en slik stolthet for sin legning trenger vi, verden trenger det og andre i hennes situasjon trenger å se stoltheten hun har over å være transseksuell, sier Benestad, og forteller om da hen fikk vite at Nikkie skulle lede ESC: - Det betyr jo at bare vi at vi er bra nok! Det viser at vi kan brukes til nesten hva enn det skulle være. Når vi får en så sentral rolle, i et så sentralt og viktig program, gir det signaler til oss at vi er velkomne i verden.

Eurovision-ekspert og styreleder i escNorge, Mandy Pettersen, sier at det at de Jange blir programleder, kan skape kontroverser. - Vi har sett at enkelte land har prøvd å stanse bildene på grunn av noe så uskyldig som et pride flagg tidligere. Så jeg vet dette kommer til å skape bråk blant enkelte grupper. Det vil nok være de som, også her, kommer til å prøve og stanse bildene av en vakker transkvinne på scenen der hun hører hjemme, sier Pettersen, som håper at de Jager får solid støtte når hun entrer ESC-scenen i slutten av mai. de Jagers programlederkollegaer er Jan Smit, Chantal Janzen og Edsilia Rombley, hvorav sistnevnte representerte Nederland i 1998 og 2007.

PS! I 1986, da Bergen var vertskap for ESC, ble Norge representert av Ketil Stokkan og draggruppa The Great Garlic Girls da førstnevnte fremførte låta "Romeo", som endte på en 12. plass. 20 år senere, i 2006, deltok duoen Queentastic (Geir Lillejord og Dean Erik Andersen) i den norske MGP-finalen, der bidraget "Absolutely Fabulous" endte på en 3. plass.

Les hele saken: Nikkietutorials skal lede Eurovision Song Contest – NRK Kultur og underholdning

Kilde: nrk.no, wikipedia

Publisert av: Anders Teslo