Empo TV

Kortnytt tirsdag 16. juni

Mener at "Smittestopp"-appen er i verstingklassen når det gjelder personvern

Publisert:

Mandag kom beskjeden om at Folkehelseinstituttet sletter all informasjon fra korona-appen "Smittestopp", etter å ha fått beskjed om dette fra Datatilsynet. Natt til tirsdag kom menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty med en pressemelding hvor de skriver at appen er blant de verste smittesporings-appene til å ivareta personvernet, og at den er på linje med appene til Kuwait og Bahrain. I pressemeldingen heter det at "Bahrain, Kuwait og Norge lansert noen av de mest inngripende covid-19-sporings-appene i verden, som utgjør en trussel for personvernet for hundretusener av mennesker". Amnesty fastslår at smittesporingen kan utgjøre en trussel mot menneskerettighetene, og de har informert de norske myndighetene og Datatilsynet om funnene. - Den norske appen var svært inngripende, og det var riktig å gå tilbake på den. Nå ber vi også myndighetene i Bahrain og Kuwait om å umiddelbart stanse bruken av appene i sin nåværende form, sier sjefen for Amnesty internationals sikkerhets- laboratorium, Claudio Guarnieri, i pressemeldingen. Menneskerettighetsorganisasjonen har undersøkt apper fra land i Europa, Midtøsten og Nord-Afrika, og smittesporingsløsningene fra 11 land har blitt undersøkt ekstra grundig: Algerie, Bahrain, De forente arabiske emirater, Frankrike, Island, Israel, Kuwait, Libanon, Norge, Quatar og Tunisia. Av disse var det Norges "Smittestopp", Bahrains "BeAware Bahrain" og Kuwaits "Shlonik" som var de som Amnesty ser på som mest alarmerende.

- Bahrain, Kuwait og Norge har overkjørt folkets personvern med svært inngående overvåkning, som går langt utover det som er berettiget i arbeidet med å hanskes med covid-19, skriver Guarnieri.

Les hele saken på VG.no: 

Amnesty om norsk smittesporings-app: Blant de mest inngripende i verden

Nye datoer for Eurovision Song Contest Rotterdam 2021

I mars kom nyheten om at årets europeiske Melodi Grand Prix-finale, Eurovision Song Contest (ESC), var blitt avlyst som følge av koronapandemien. I mai ble det kjent at Rotterdam beholder status som vertskapsby, og at flerbruksarenaen Rotterdam Ahoy fremdeles skal huse de to semifinalene og finalen. Nå har Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), sammen med de nederlandske vertskringkasterne AVROTROS, NPO og NOS, kunngjort nye datoer for verdens største sangkonkurranse: mandag 18. mai (semifinale 1), tirsdag 20. mai (semifinale 2), og lørdag 22. mai (finalen). 

Les hele saken på eurovision.tv: 

Dates for Eurovision 2021 announced

Rybak forteller om avhengigheten av sovemedisiner

I starten av juni la artist og fiolinist Alexander Rybak ut et innlegg på Instagram, hvor han fortalte at han i 11 år har vært avhengig av sovemedisiner og antidepressiva. "Vel, hele livet har jeg vært veldig følsom. Da jeg tilfeldigvis så på nyhetene på tv for første gang som barn, kunne jeg ikke sove og spise på mange dager", starter Rybak innlegget med. Han hevder videre at et slag i magen han fikk som 14-åring, resulterte i at nervesystemet hans ble til det han beskriver som "et stort rot" for alltid. "Så kan du forestille deg hvor vanskelig det var å sovne da jeg deltok på det største musikkshowet i verden. Det var da jeg ble introdusert for sovemedisiner. Og dere kjenner historien; åra går, og dosene blir bare større og større", fortsetter han. I innlegget forteller Rybak at han for første gang på 11 år kan sove uten sovemedisiner, og han oppfordrer følgerne sine til å finne noe de elsker å holde på med dersom de sliter med søvnløshet. "For meg fungerer det å sette meg ned på mitt "glade sted"- pianoet, og spille Debussy og Rachmaninov til jeg blir søvnig", skriver han videre, før han avslutter med spørsmålet "Hva er ditt lykkelige sted?" I etterkant har flere hyllet Rybak for åpenheten hans, bla. MGP-kjendisene Per Sundnes og Elisabeth Andreassen. 

 

Les hele saken på DB.no:

Alexander Rybak: - Ble slått av gutt

Publisert av Anders Teslo