Empo TV

Norge på det internasjonale filmlerettet

Er det én ting vi her oppe i lille Norge elsker, så er det oppmerksomhet fra utlandet. I dag skal derfor vi ta en titt på spor etter Norge i internasjonale filmer og serier.

Publisert:

Nylig fant den 55. Super Bowl-finalen sted i USA. Ved siden av å være årets største kamp i amerikansk fotball, så er det også årets store TV-begivenhet på amerikansk TV, og reklamespotene under sendingen er både de mest ettertraktede og mest kostbare. En reklame som har fått mye oppmerksomhet her hjemme er General Motors’ store elbil-kampanje med skuespiller Will Ferrell i spissen. Norge er på verdenstoppen i antall elbiler pr. innbyggere, og Will setter seg i bilen på vei til Norge for å vippe nordmennene av tronen. Responsen uteble ikke, og det ble lansert en rekke morsomme motkampanjer med svar fra blant annet Visit Norway, Cirkle K, og selveste statsminster Erna Solberg.

Men, det er ikke første gang Norge blir brukt i film- og TV-sammenheng,

Hollywood, Norge: Locations i Norge

En av de første store filmene som ble tatt opp Norge var «Heroes of Telemark» («Helter i Telemark») fra 1965, basert på Tungtvannsaksjonen på Vemork med norske motstandsfolk under andre verdenskrig. Selveste Kirk Douglas hadde hovedrollen, og sønnen Michael Douglas, som siden har gjort det stort som skuespiller på egenhånd, var med som regiassistent.

NRK Vestfold og Telemark: Da Hollywood inntok Rjukan

To år senere var settet til James Bond på plass på Tjøme for å filme en scene til «You Only Live Twice». Bond selv, som på den tiden ble spilt av Sean Connery var imidlertid ikke med, men han tok turen noen år senere og spilte i actiondramaet «The Terrorists», hvor handlingen i stor grad utspiller seg i Oslo og på Fornebu flyplass.

1965 var for øvrig ikke siste gang James Bond la innspillingen til Norge. I «Die Another Day» i 2002 ble det brukt bakgrunnsbilder fra Svalbard, og den kommende Bond-filmen «No Time to Die» kan by på både biljakt på Atlanterhavsveien og flere actionscener innspilt i Hakadal og i Østmarka.VGTV: Nye bilder fra Hakadal i James Bond-trailer

Tom Cruise og «Mission: Impossible»-crewet har vært på Norgesvisitt hele to ganger. I «Mission: Impossible - Fallout» var det fjellplatået Preikestolen som sto i fokus, men i handlingen forestiller riktignok Preikestolen et fjell i Kashmir i India.

Sommeren 2020 har filmproduksjonen igjen vært i Norge og gjort opptak på en rekke locations til den syvende filmen i «Mission: Impossible»-universet, blant annet i Åndalsnes og på Stranda. Nylig ble det også klart at Cruise og co ønsker å returnere til Norge når de skal i gang med opptakene til «Mission:Impossible 8».

Og når først vi er inne på spionfilmer, så har du vel ikke glemt spionkomedien «Spies like us»? Chevy Chase og Dan Aykroyd i rollene som de håpløse etteretningsoffiserene Emmet Fitz-Hume og Austin Milbarge tok turen til Sogndal på 80-tallet for å spille inn denne godbiten av en komedie.

I «Tenet» utspiller mye av handlingen seg i og rundt Oslo, blant annet på Operataket, og i sci-fi-dramaet «Dune» som har premiere høsten 2021 har det blitt skutt flere scener Stadtlandet.

Den mest ikoniske og kjente filmlocationen i Norge må vel likevel kunne sies å være Finse, som skulle forestille isplaneten Hoth i «Star Wars - The Empire Strikes Back». I 1979 inntok Mark Hamill, Harrison Ford og Carrie Fisher i rollene som Luke Skywalker, Han Solo og Prinsesse Leia Organa den norske fjellheimen. Som en artig liten kuriositet kan det nevnes at forelegger og TV-profil Arve Juritzen, tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik og forfatter Tom Egeland er med som statister i filmen. Finse har siden blitt et turistmål for Star Wars-fans fra verden over.

Blant andre storfilmer som har brukt locations i Norge kan vi nevne «Ex Machina», «Harry Potter og Halvblodsprinsen”, og Al Pacinos kjempeflopp «Revolution 1776».

Norge dukker også opp i superheltfilmene «Captain America - The first Avenger» og «Avengers Endgame».

Men også animasjonsfilmer har brukt Norge som inspirasjon. I 2013 kom Disneys storslåtte «Frost», hvor vi blir kjent med søstrene Elsa og Anna i kongeriket Arendelle. Selve navnet Arendelle er basert på Arendal, og filmen fant også inspirasjon blant annet fra bygninger i Røros, Bergen, norske stavkirker og Akershus Festning. Landskapet vi befinner oss i baserer seg på Nærøyfjorden, en fjordarm innerst i Sognefjorden som også befinner seg på UNESCOs verdensarvliste. I den animerte kortfilmen «Olafs frosne eventyr» om Elsa og Annas snømann Olaf på jakt etter juletradisjoner, tar Disney det så langt at det bakes en enorm pepperkake formet som et Norgeskart. Også i «Frost 2» er inspirasjonen tydelig, og her hentes det også inn elementer fra samisk kultur og tradisjoner.

Olafs Frosne Eventyr

«Norsk» og «nordmenn» i filmer

En av de kanskje mest minneverdige sekvensene med «nordmenn» på film må være den «norske» episoden av serien «The X-Files». Fra et norsk ståsted er det både pinlig og veldig komisk. I episoden "Død kalm", som må være et slags forsøk på å få "dead calm" (dødsstille) til å høres "norsk" ut, møter vi henholdsvis Henry Trondheim og Olafsson som gjør et ikke så altfor tappert forsøk på å stotre seg fram gjennom dialogene på et slags «norsk».

Ikke fullt så ufrivillig komisk, men like fullt humoristisk, er pilotepisoden til den legendariske serien "Twin Peaks". En gjeng norske forretningsfolk er på salgskonferanse på The Great Northern Hotel for å forhandle om å kjøpe tømmer med byens notorisk sleipe businessmann, Benjamin Horne. Nordmenn i USA for å kjøpe tømmer (og som har med seg tolk) er jo komisk nok i seg selv, og avtalen går i vasken når Ben Hornes datter Audrey forteller nordmennene om drapet på Laura Palmer. Her også er det amerikanske skuespillere (riktignok med norske røtter) som bekler rollene og gjør sitt ytterste for å tolke det norske språk med varierende hell, men til gjengjeld er den norskengelske aksenten upåklagelig!

Those Norwegians

Popgruppen a-ha gjorde enorm suksess verden over på 80-tallet, ikke minst på grunn av deres ikoniske musikkvideo til "Take on me". Videoen har blitt hyllet som en av de beste animerte musikkvideone gjennom tidene. I den animerte serien "Family Guy" dukket videoen også opp - med en vri.

a-ha i "Family Guy"

Vi nordmenn har også blitt viet en hel episode av selveste "The Simpsons". Her ble den typiske nordmannen beskrevet som blond, med stor bart og som kun drikker akevitt. Episoden ble vist på selveste 17. mai i USA.

The Simpsons 17-mai spesial

I 1982 kom sci-fi-grøsseren «The Thing» («Tingen fra en annen verden»), regissert av John Carpenter, hvor en amerikansk forskningsstasjon i Antarktis blir hjemsøkt av et skrekkelig monster som kan imitere og ta form som andre livsformer. Noen nordmenn er også på jakt etter udyret, men blir stoppet av amerikanerne som ikke forstår hva de har med å gjøre.

The Thing (1982)

29 år senere, i 2011 kom en prequel til «The Thing» med samme navn, men denne gangen var det norske skuespillere som bekledde rollene som nordmenn. På rollelisten finner vi blant flere andre norske navn Kristofer Hivju, Stig Henrik Hoff, Trond Espen Seim og Jørgen Langhelle som norske forskere som kommer over vraket av et fremmed romskip og et romvesen nedfrosset i isen.

The Thing (2011)

I seriene "Mad Men" og "Sopranos" dukker det opp både norske fjorder og norske produkter, i sistnevnte i form av en forsvunnen skive Jarlsbergost som skaper hodebry for mafiaconsigliere Silvio Dante (Steven Van Zandt). Van Zandt ble vi forøvrig godt kjent med her hjemme som som mafiaboss i "Lillyhammer", en temmelig klar parallell til hans tidligere rolle som Silvio i The Sopranos.

Lillyhammer

"Lords of Chaos" bygger på boken av samme navn som tar for seg black metal-miljøet i Norge på nittitallet, og kretser seg rundt bandet Mayhem, Varg Vikernes, kirkebranner, drap og skandaler. Filmen hadde ingen høy stjerne blant de involverte og gjenlevende medlemmene av black metal-miljøet, som karakteriserte det hele mer eller mindre som "sensasjonsbasert Hollywood-søppel."

Lords of Chaos

Remakes av norske filmer i utlandet

"Insomnia" fra 1997 handler om etterforskningen av drapet på en ung jente i Tromsø. Det hele går galt når den svenske politimannen Jonas Engstrøm (Stellan Skarsgaard) ved et uhell dreper sin norske partner, og prøver febrilsk å dekke over det som har skjedd. Midnattsolen gjør at han lider av insomnia, og i kombinasjon med en voldsom skyldfølelse og sitt indre moralske drama gjør at psyken hans blir mer og mer tynnslitt. Filmen slo godt an også i USA, og i 2002 kom den amerikanske remaken med Al Pacino i hovedrollen. Denne gangen er handlingen lagt til Alaska, hvor de lyse nettene og søvnløshet også spiller en avgjørende rolle for hovedpersonens mentale helse.

Stellan Skarsgaard har også hovedrollen i "Kraftidioten", regissert av Hans Petter Moland, en brutal komedie om en brøytebilsjåfør med hevn på agendaen, som sender tankene til både Tarantino og Coen-brødrene. Moland selv tok regijobben når den amerikanske versjonen ble laget under navnet «Cold Pursuit» med Liam Neeson i hovedrollen.

Den mørke krimkomedien «Hodet over vannet» fra 1993 ble regissert av Nils Gaup, med navn som Lene Elise Bergum, Morten Abel og Jon Skolmen på rollelisten. Den amerikanske versjonen  «Head above Water» kom tre år senere, ble regissert av Jim Wilson og kunne skilte med Harvey Keitel, Cameron Diaz og Billy Zane i hovedrollen.

Det er ikke bare norsk spillefilm som slår an i utlandet. I 2015 kom NRK med «Skam», en serie som ble et fenomen over natten. Serien følger en gjeng ungdommer som går på Hartvig-Nissen videregående skole i Oslo.

I løpet av fire sesonger utforsker serien hvordan det er å være ung og utfordringene som kommer. Hver sesong fokuserer på en spesifikk person i serien og handler om relevante ting som seksualitet, festing, religion, kjærlighet og depresjon. "Skam» ble hyllet av kritikere og folk i den alderen, men også den eldre generasjonen, men den mest uventede hyllesten kom fra utlandet -  Norske «Skam» hadde følgere verden over, og siden det har serien fått sine egne versjoner i Frankrike, USA, Tyskland, Belgia, Italia og Spania.

Også norske reklamefilmer har gjort seg bemerket i USA. Da 7-Eleven reklamerte for kondomer og kalte Norge for "the land of Chlamydia" fikk det stor oppmerksomhet, blant annet i "Tonight with John Oliver"

Og helt til slutt så kan det nevnes at tidenes sommer-blockbuster "Jaws", eller "Haisommer" som den heter på norsk, er veldig inspirert av et av stykkene til Henrik Ibsen. Bytt ut et forgiftet basseng med en menneskeetende hai, og "En folkefiende" blir til "Haisommer"

Skrevet av: Carl-Edvard Engebretsen

Kilder:

NRK Vestfold og Telemark: Da Hollywood inntok Rjukan