Empo TV

Historiske Herman

Blir første deltager med Downs syndrom som går Birkebeinerrennet

Foto: Birken

Foto: Birken

Når Birkebeinerrennet 2023 finner sted lørdag 18. mars står Herman Bilstad (26) på startstreken, klar til å gå de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer. At han er den første med Downs syndrom som deltar i Birken tenker han ikke så mye på, for ved målgang venter det noe smakfullt...

Publisert:

Jeg har gått langt før, jeg. Jada, sier Herman til NRK. Til vanlig trener han sammen med gruppa si i Lillehammer paraidrett, og han går også mye på ski sammen med trener Lasse Løwstrøm Aulin, som i tillegg er tidligere topputøver i langrenn. - Fem ganger i uka trener jeg. Blir ikke sliten, nei, nei , det er lett for meg, sier Herman videre.

For tre år siden ble Lasse trener for paraidrettsgruppen i Lillehammer da han trappet ned egen satsning. Mens han holdt på på egen hånd, opplevde han at han var i sin egen boble og bare tenkte på seg selv. - Så ser man litt større på ting etter hvert, og jeg hadde lyst til å bidra til at andre fikk litt skiglede, det samme som en har kjent på selv, sier Lasse. Han forteller at paragruppen har vokst fra 6 til 15 utøvere og at de har rukket å li en veldig fin gjeng. Gruppen trener hver mandag hele året - om våren trener de på Maihaugen, og om vinteren trener de på Birkebeineren skistadion.

For å komme i form til årets Birken har Herman og Lasse skjerpet treningen, og frem til løpet finner sted i mars blir det hardtrening i skiløypa. - Herman er blitt eldre, bedre trent og sterkere, og vi tenkte at, nå, sier Lasse. De to skal sammen gå fra Rena til Lillehammer, og, som tidligere nevnt, er det noe spesielt som Herman ser frem til når han har fullført løpet: Kebab. - Jeg har ordna meg kebab og skal kose meg. Kjør i veg, sier Herman. - Han er veldig sprek og en veldig sunn kar, men i mål så har han bestilt en kebab og en Chicken salsa. Med tomat. Det skal stå klart i mål. Og det lover jeg. Det skal jeg ta ansvar for, sier Lasse.

Les hele saken:
NRK:Herman (26) blir historisk når han går Birken


Kilde: nrk.no