Empo TV

Skriver du Ok. eller Oki i tekstmeldinger?

Unge oppfatter punktum som tegn på at avsenderen er sur

Foto: PxHere

Foto: PxHere

Å sende SMS er noe de fleste av oss gjør, men dersom du setter et punktum etter setningen som du har skrevet kan det hende at noen oppfatter deg som sur.

Publisert:

- Det blir mer negativt ladet når man setter punktum, sier Zohal Karimi. Hun og Isabel Jolin er begge elever på videregående i Oslo, og når de sender meldinger til hverandre, er det sjeldent at det er punktum etter setningen. Jolin er enig med Karimi, men understreker at det er individuelle forskjeller.

- Noen ganger skriver jeg punktum uten å tenke over det, og personen som har fått meldingen kan ha tenkt at jeg har vært sur, sier Jolin.

Som et eksempel bruker Karimi ordet "ok". - Skriver man ok med punktum på slutten virker man sur, det tror jeg alle kjenner på, sier hun. Under følger en meldingsutveksling mellom de fiktive personene "Kristian" og "Marte", og legg merke til bruken av ordet "oki":

Kristian: - Jeg forsov meg, så er litt sent ute!
Marte: - Ok.

Kristian: - Jeg forsov meg, så er litt sent ute!
Marte: - Oki

- Hvis man for eksempel skriver "oki" i stedet, virker man mer vanlig, sier Karim, og fortsetter: - Det er mange måter å skrive ting på, og med en gang man setter punktum bak kan man virke sur.

Språkviter og forfatter Helene Uri synes at det ikke er så rart at punktumet har fått en annen betydning blant unge.

- Når man chatter går det veldig fort, og det ligner mer på talespråket. Meldingene kommer i bobler som gjør at det siste punktumet blir overflødig, sier Uri, som selv er opplært til å avslutte setninger med et punktum.

- Å ikke sette punktum føles litt som å la kjøkkenskapet stå åpent, sier hun.

Øystein Alexander Vangsnes er professor i nordisk språkvitenskap ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø (UiT), og også han har merket seg trenden med at unge utelater punktum i SMS-en.

- Når vi ser på digital og sosial skriving blant unge, ser vi at de verken bruker punktum, komma eller stor bokstav i særlig stor grad, sier Vangsnes, og synes det er litt pussig at punktum har fått et dårlig rykte.

Han støtter imidlertid teorien om at det muligens har blitt sånn fordi punktumet blir så sjelden brukt.

- Jeg vet ikke om noen har undersøkt det systematisk, men det er naturlig å tenke slik. Som forsker ville jeg i alle fall satt det opp som en arbeidshypotese, for å prøve å forstå fenomenet, sier Vangsnes, som også tror at fenomenet har fått vokse siden tradisjonell, muntlig kommunikasjon har flyttet seg over på digitale plattformer.

Les hele saken:
Generasjon Z mener «Ok.» og «Oki» er to helt forskjellige ting

Kilde: nrk.no