Empo TV

Om ensomhet i juletiden

Julefilmen "Den første julen i Skomakergata" har premiere 10. november

Om ensomhet i jula - "Den første julen i Skomakergata".
 Foto: Nordisk Film Distribusjon/Kristianne Marøy

Om ensomhet i jula - "Den første julen i Skomakergata". Foto: Nordisk Film Distribusjon/Kristianne Marøy

Fredag 10. november er det kinopremiere på den nye julefilmen "Den første julen i Skomakergata", som foregår noen år før handlingen i NRKs julekalender "Jul i Skomakergata" begynner. Men ved siden av å by på varme og julestemning, handler filmen også om det å ikke tørre å gå ut.

Publisert:

- Han tør ikke gå ut, og har ikke vært ute på mange år, sier filmens regissør, Mikal Hovland, til NTB. Han refererer til hele Norges skomaker, Jens Petrus Andersen Andersen, som, når seerne møter ham i den nye filmen, ikke er en godslig bestefarsfigur, men en nervøs og innesluttet mann. - Jeg tror mange vil kjenne igjen folk som låser seg litt inne - i seg selv eller noen de er glade i. Og vi tenkte at det ville være et fint budskap å gi: at mennesker trenger mennesker. I julen er det viktig å strekke ut en hånd, sier han videre. Ideen om at skomaker Andersen har angst ble unnfanget da han og manusforfatter Maren Skolem studerte julekalenderen, som kom i 1979. - Serien har mye humor og kos, men også et snev av melankoli. Andersen er veldig harmonisk og "på plass", så vi syntes det var spennende å begynne i helt motsatt ende, sier Hovland.

Om filmen

Året er 1945. Det er den første julen etter at den tyske okkupasjonen av Norge tok slutt, og på en stasjon i en liten by går 9 år gamle Stine av toget. Hun er på rømmen, og med politi og presse i hælene søker hun tilflukt i byens skomakerverksted, der hun møter skomaker Andersen - en enslig mann som ikke har vært utenfor skomakerverkstedet på mange år. Til tross for en noe trang start, bedres vennskapet mellom dem litt etter litt, og skal til syvende og sist forandre hele Skomakergata.

Det er Kåre Conradi som spiller Skomaker Andersen, og han tar opp stafettpinnen etter legenden Henki Kolstad (1915 - 2008), som spilte Andersen i julekalenderen. Kaya Ekerholt McCurley spiller Stine, og Håkon Seip, Lene Kongsvik, Mathias Luppichini og Lisa Tønne blir også å se i filmen.

PS. I følge Folkehelseinstituttet sliter ett av fem mennesker med angst.

Les hele saken: https://www.filmweb.no/filmnytt/1518952

Kilde: filmweb.no