Empo TV

Fostermor spilte vekk pengene til sin utviklingshemmede fosterdatter

I Møre og Romsdal har en fostermor i 40-årene blitt dømt til 45 dagers fengsel for å ha spilt vekk pengene til familiens utviklingshemmede fosterdatter. Pengene ble brukt på nettgambling.

Publisert:

I retten har moren forklart at hun var spilleavhengig, og ved hjelp av fosterdatterens bank-ID klarte hun å lure tre ulike banker til å utbetale tusenvis av kr. - uten at datteren fikk med seg hva som foregikk. - Det må jo vere ein tragedie for alle involverte, sier Jens Petter Gitlesen, som er leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede.

Fosterdatteren kom til familien allerede som 6-åring, og har i over 20 år bodd hos familien. Ettersom fostermoren var datterens verge var det hun som styrte datterens økonomi, og retten mener at fremgangsmåten til fostermoren var alvorlig siden datteren er i en sårbar situasjon. - Det er eit klart tillitsbrot og det ser vi alvorleg på. Den som er verje skal ivareta interessa til nokon som sjølv ikkje kan gjere det, sier politiadvokat Hilde Haugen ved Møre og Romsdal politidistrikt. Jens Petter Gitlesen sier videre at det er vanskelig å vurdere mørketall i saker der vergen utnytter den som de er verge for. - Ofte vil ikkje personer under verjemål kunne rapportere om mislighald eller ulovleg overstyring. Dersom personen under verjemål ikkje har andre som følgjer med og varslar, så er det nærast fritt fram, sier han.

I etterkant av saken mot fostermoren har datteren flyttet og fått en ny verge, men hun har fremdeles kontakt med fostermorens familie.

Les hele saken: Spelte vekk pengane til psykisk utviklingshemma fosterdotter – NRK Møre og Romsdal – Lokale nyheter, TV og radio

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo