Empo TV

Om vennskap, mobbing og annerledeshet

Intervju med "Lars er LOL"-regissør Eirik Sæter Stordahl

Fredag var det premiere på den norske familiefilmen "Lars er LOL", som handler om skoleelevene Amanda og Lars. Lars har Downs syndrom. og dagen før premieren ble filmens regissør, Eirik Sæther Stordal, intervjuet av Norsk telegrambyrå (NTB) for å snakke om filmen, som handler om vennskap, mobbing og utenforskap.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2023 kl 09:35

Handlingen i "Lars er LOL" er slik: Når Lars begynner på ny skole, treffer han Amanda, som, litt etter litt, blir hans nye venn. Men det nye vennskapet får seg et skudd for baugen når noen klassekamerater oppretter en blogg der målet er å gjøre narr av Lars, og Amanda presses til å dele private bilder og video av ham. Nå vil Amanda si unnskyld til Lars, men det blir ikke lett.

- Etter korona har antallet barn som opplever mobbing på skolen økt kraftig, sier regissør Eirik Sæther Stordahl (35) til NTB, og viser til rapporter som Utdanningsdirektoratets Elevundersøkelsen, og at stadig mer av hverdagen tilbringes foran en skjerm. - Hvis du kaller en jente "stygg" i skolegården, får du vondt inni deg når du ser hvor lei seg hun blir, sier han, og fortsetter: - Hvis du gjør det fra dataen eller mobilen, får du ikke den samme direkte responsen. Det er mye lettere å være slem når du gjemmer deg bak en skjerm. Og som en som har opplevd mobbing som barn, vet jeg hvor ødeleggende den er. Mobbing setter evige spor.

Og Stordahl vet hva han snakker om. Da han vokste opp på 1990-tallet opplevde han å bli mobbet. - Alle gutta spilte fotball. Det gjorde ikke jeg. Jeg satt hjemme og skrev fantasyromaner eller lekte med tresverd i skogen, forteller Stordahl, som fortsetter: Legg til at jeg var litt smålubben, og mer skulle ikke til før jeg fikk kommentarer. Men ingen av de som mobbet meg var onde - de var bare barn, presiserer han. Store deler av "Lars er LOL" er tatt opp på skolen som Stordahl gikk på på 90-tallet. - Kjernen handler om annerledeshet. Mens Amanda vil passe inn og er redd for å skille seg ut, er Lars annerledes på en måte som ikke lar seg skjule. Gjennom møtet med ham skjønner hun etter hvert hvor fint det er å vise annerledesheten sin. Da han og Akerlie jobbet med manuset, ble det klart for dem hva som var filmens "tematiske prisme": - Det tematiske prismet ble: Hvis du ikke tør å vise verden hvem du er, kommer du til å såre både deg selv og alle du er glad i." Det er det Amandas karakterreise går ut på. Og det er vennskapet med Lars som muliggjør den reisen, sier Stordahl videre.

Les hele saken:
"Lars er LOL" har blitt film: – Mobbing setter evige spor

Kilde: filmweb.no