Empo TV

Sortland

Morris Owiny får ikke flytte hjem til samboer og datter

Foto: Det store norske leksikon

Foto: Det store norske leksikon

I flere reportasjer har NRK skrevet om småbarnsfaren Morris (38), som etter et slag i bakhodet fikk en alvorlig hjerneskade. Skaden var så alvorlig og tapet av flere funksjoner gjorde ham invalid. I tillegg mistet han talen. Da han kom hjem til Norge måtte han flytte på sykehjem. Nå ser det ut til at han forblir boende der en stund.

Publisert:

Samboeren hans, Sofie Karlsen har kjempet en lang kamp for å få kjæresten sin hjem og søkte om en brukerstyrt personlig assistent -BPA sommeren i fjor. Nå har hun fått avslag. Kommunen begrunner avslaget med at Owiny er for dårlig til å bo hjemme. De mener at behovene hans ikke vil bli tilstrekkelig ivaretatt der, ifølge vedtaket. Videre står det at – «Avslaget baserer seg på en samlet vurdering av søkers funksjonsnivå sett opp mot muligheten til at ordningen skal gi ham et mest mulig selvstendig og aktivt liv.» Samtidig mener Karlsen at Morris er fratatt muligheten til et selvstendig liv.
Morris fikk en alvorlig hodeskade etter at han ble ranet og slått i bakhodet med en betongblokk i sitt tidligere hjemland Uganda. Samboeren Sofie Karlsen (28) vet at Morris Owiny aldri vil bli som før, men hun ønsker at han skal bli så god som mulig. Det er derfor hun vil at kjæresten skal få flytte hjem etter å å ha bodd på sykehjemmet i over ett år. Der venter deres datter Dahlia (4) på faren sin.

Samboeren har hele tiden vært sterkt kritisk til oppfølgingen kommunen har gitt Morris. Det var en av grunnene til at hun søkte om en brukerstyrt personlig assistent (BPA) i 2021. På denne måten kunne Morris få hjelp til selvhjelp i dagliglivet og samtidig bo hjemme med familien sin.
– Alt jeg har jobbet for siden dette skjedde, er jo at han skal kunne få et verdig liv. Og at vi skal kunne leve et så normalt familieliv som mulig. Og den sjansen følte jeg at nå ble fratatt oss, sier Karlsen til NRK.

Helse- og sosialsjef Sture Jacobsen i Sortland kommune skriver i en e-post til NRK at de har foretatt en grundig behandling av søknaden.

Morris får ikke flytte hjem: – Fratatt muligheten for et verdig liv