Empo TV

Den rullende TikTok-kongen

[b]Morten Marius Skau sitter i rullestol og er en av mange som er på TikTok, en app der man kan lage humoristiske sketsjer. Det er noe som passer bra, for er det noe han misliker, er det sympati for at han sitter i rullestol.[/b] - Noen ganger ...

Publisert:

Morten Marius Skau sitter i rullestol og er en av mange som er på TikTok, en app der man kan lage humoristiske sketsjer. Det er noe som passer bra, for er det noe han misliker, er det sympati for at han sitter i rullestol.

- Noen ganger blir jeg bare sittende og redigere eller se på andres videoer, og da hender det jeg snur døgnet. De greiene der krever mer tid enn folk tror, sier Skau til Handikapnytt. De er på besøk i leiligheten som han deler med kjæresten og to katter, og etter en kjapp dusj er han tilbake i sitt rette element: Foran skjermen, der Morten har satt opp filmlys og kamera. - Det er her jeg redigerer. Da det tok av i sommer, tenkte jeg at nå skal jeg bare gi jernet, for da hadde jeg jo mye fri. Det er ti sekunders videoer på nett, men det tar sjukt mye tid. Bare det å finne på noe, tar tid. Og så prøver jeg å ha litt variasjon i det jeg produserer. Filme med et annet kamera, redigere på litt ulike måter. Jeg styrer fælt med det, mere enn jeg kanskje burde gjort.

Morten har alltid likt å filme seg selv. - Jeg har alltid gjort det, lenge før sosiale medier og sånt. Så, for noen år siden, posta jeg noe fjas på nett som tulla med Handikapnytt. Det fikk ganske god respons og var helt min type humor, sier han. Og dermed var det duket for en suksess uten like; for i skrivende stund har kontoen @mort1rulle flere enn 63 700 følgere. Selv tror Morten at det er selvironien hans som fikk tallene til å skyte i været, ettersom han ble lam i en trampolineulykke som 16-åring, og ifølge han både kan og bør spøkes med. - Jeg ønsker ikke at vi rullestolbrukere skal skal fremstå som surpomper som bare klager. Hvis du har lyst, kan du bli diskriminert hver gang du går ut døra. Hvis du ikke blir diskriminert, kan du likevel velge å se det meste som diskriminering. Men man kan også velge et annet perspektiv, tenke litt mer positivt og heller le av alt som på en måte ikke funker. Jeg vil være den motvekten som er litt tullete og kan vise at vi også har humor, sier han.

Morten er ikke en fyr som skriver sinte leserbrev om diskriminering, eller lenker seg fast i protest mot ett eller annet prosjekt. Men han er glad for at andre gjør det. - Mange ganger har jeg tenkt at det er bra at ikke alle i rullestol er som meg. Da hadde ingen kjempa for noen ting, og ingen ting ville blitt endret. Vil man få noe til å skje, må man jo kjempe for det, sier han.

Les hele saken: – Rullestolbrukere er ikke laget av porselen. Vi tåler en vits (handikapnytt.no)

Kilde: handikapnytt.no

Publisert av: Anders Teslo