Empo TV

Flyttet til Oslo for å få BPA

Reidun Andersen fra Rennebu i Trøndelag sitter i rullestol, og da hun ikke fikk noe tilbud om BPA (brukerstyrt personlig assistanse) i hjemkommunen, bestemte hun seg for å flytte til Oslo - hvor det finnes et BPA-tilbud.

Publisert:

- Jeg flyttet fordi jeg ikke fikk den hjelpen jeg skulle ha i Rennebu. Jeg så ingen annen råd enn å flytte på meg, sa Andersen da NRK intervjuet henne. Ifølge kringkasteren mangler 73 kommuner et BPA-tilbud, og tallet som NRK oppgir er hentet fra informasjon som kommunene selv har rapportert til Helsedirektoratet.

Siden 2016 har Reidun fått flere avslag på søknaden til Rennebu kommune om å få BPA. Avslagene ble begrunnet med at hun får nok praktisk bistand gjennom hjemmesykepleie og aktivitetskontakt. Da hun flyttet til Oslo ble situasjonen mye bedre: Hun fikk innvilget 28 timer BPA i uka. - Det føles kjempebra. En frihet jeg aldri har hatt før. Jeg kan komme meg ut blant folk og gjøre det jeg vil, sier Reidun.

I Rennebu sier ordfører Ola Øie at kommunen må diskutere sin egen praksis. - Vi ønsker å tilby gode tjenester innenfor de rammene vi har, så denne diskusjonen må vi uansett ta, sier Øie til avisen Opdalingen.

I et brev til kommunestyret skriver Norges Handikapforbund følgende: "Vi ber politikerne i Rennebu kommune sette BPA på dagsorden og gi klar tilbakemelding på kursendring. Kommunestyret bør sikre innbyggerne i Rennebu mulighet til å leve og delta som den ressursen de er og ikke en kommunal utgiftspost."

Les hele saken: Handikapnytt.no: Byttet fylke for å få BPA

Publisert av: Anders Teslo