Empo TV
Falketind i Jotunheimen
 Foto: Illustrasjonsfoto PxHere

Falketind i Jotunheimen Foto: Illustrasjonsfoto PxHere

Med rullestol i Jotunheimen

Universelt utformet turvei får pris

Like nedenfor Sognefjellshytta i Bøverdalen ligger Jotunheimen innfallsport, en gangbro som byr på det lille ekstra: Den er nemlig tilpasset rullestolbrukere. Nå har turveien blitt hedret av Design og arkitektur Norge (DOGA) for at den tar vare på naturen.

Publisert:

DOGA er del av regjeringens virkemiddelapparat for innovasjon og verdiskapning, og administrerende direktør- Vi heidrar enkeltprosjekt og løysingar fordi dei kan fungere som forbilde for andre, sier Tor Inge Hjemdal, som er administrerende direktør i DOGA. Ifølge dem viser ferdselstellere at utfarten fra Sognefjellshytta økte med 20.000 på ett år uten at naturen tok skade av det, og for det får Jotunheimen innfallsport, samt 23 andre vinnere og 7 nykommere, et DOGA-merke, som er en utmerkelse for oppfinnsomhet.

En som setter pris på gangbroen er Mariann Brattland (41) fra Vågå. For 10 år siden havnet hun i rullestol etter å ha vært utsatt for en ulykke, og før ulykken hadde hun et aktivt friluftsliv. - Sidan eg sit i rullestol må eg ofte kjøyre bil. Då ser eg ikkje fargen på lavet, og mosen, og eg kjenner ikkje lukta av lyngen når eg kjøyrer forbi, sier hun. Hun legger til: - Du kjem så nært inn på høgfjellet. Du ser så langt innpå der.

Ifølge regjeringens handlingsplan for universell utformingen er det et mål om at så mange som mulig skal kunne oppleve Norges nasjonalparker. Men det finnes noen begrensninger i verneforskriftene. - For nasjonalparkar er universell utforming ein utfordring og vi ser at dette prosjektet har klart å løyse dette på ein forbilledleg måte, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA. Videre sier han: - Vi har vel alle hatt et forbruk av naturen, og veldig mange snakkar no om det "regenerative", at vi skal la naturen få plass igjen og la den komme tilbake.

Les hele saken:
Universelt forma turveg blir heidra for å ta vare på naturen

Kilde: nrk.no