Empo TV
Astrid er en blid og sosial jente som går på skolen og leker med venner - men hun snakker bare med familien hjemme.
 Foto: OpenAI / Dall-E

Astrid er en blid og sosial jente som går på skolen og leker med venner - men hun snakker bare med familien hjemme. Foto: OpenAI / Dall-E

Selektiv mutisme - en sjelden diagnose

Astrid klarer ikke å snakke med noen andre enn hennes nære familie

Astrid Torp Schjeldrup (7) er som unger flest - livlig og aktiv. Men når hun er sammen med klassekameratene og venninnen hennes, sliter hun med å snakke.

Publisert:

Astrid har diagnosen selektiv mutisme, som gjør at hun i noen sosiale situasjoner er helt taus. De eneste gangene hun snakker er når hun er sammen med den nærmeste familien hennes. Da Astrids familie hadde besøk av NRK, var det moren til Astrid, Ragnhild Torp, som sa det Astrid sa til henne. - Jeg vil til mamma, sa Ragnhild.

Det var da Astrid var tre år gammel og byttet avdeling i barnehagen, at hun begynte å få problemer med å snakke. Siden da har hun bare kunnet snakke på vanlig måte sammen med foreldrene hennes og søsknene. Når hun beskriver tilstanden til Foreningen for selektiv mutisme, forteller hun at "Det er som politiet inni kroppen min har låst stemmen min inn i et fengsel". Hun forteller at det verste med å ha det slik er at vennene hennes har et ønske om at hun skal snakke, men at hun ikke får det til enda.

Kristin Romveig Øvergaard jobber som barne- og ungdomspsykiater ved Oslo universitetssykehus, og har blant annet forsket på barn med selektiv mutisme.

-Det studier viser at hjelper for barn med selektiv mutisme, er kognitiv adferdsterapi med gradvis eksponering for det å snakke. Det er viktig at man tilnærmer seg barnet forsiktig, uten å kreve svar, sier hun til NRK. Det er i underkant én prosent av befolkningen som har selektiv mutisme, og tidligere kunne sykdommen bli sett på som trass eller at barnet valgte å ikke snakke. Nå blir tilstanden sett på som en angstlidelse.

- Hvis man ikke gjør noe med det, kan det vare i årevis. Det kan bli et veldig stort problem etter hvert som det blir stilt større krav på skolen og det blir mindre forståelse for at barn og unge ikke snakker, sier Øvergaard. Hun fortsetter: - All god behandling starter med å forsøke å forstå det barnet man har foran seg, og familien. Det å gjøre et godt kartleggingsarbeid og finne en individuell tilpassing av den behandlingen vi vet hjelper - det er veien.


Les hele saken:
Astrid (7) klarer ikke å snakke med andre enn nær familie


Kilde: nrk.no