Empo TV

Stavanger:

Skoleskyssen kommer ikke tidsnok

Lykke går glipp av viktig undervisning

Foto: PxHere

Foto: PxHere

13-årige Lykke Brogeland Birkedal har nedsatt funksjonsevne, og hver dag må hun ha skyss til skolen. Men siden august i fjor har taxitjenesten ikke kommet til rett tid, noe som gjør at hun går glipp av store deler av undervisningen.

Publisert:

- Jeg synes det er veldig dumt å starte morgenen på den måten, sier Lykke til NRK.

Både hun og familien hennes har opplevd at taxien ikke har kommet tidsnok, eller verre - ikke kommet i det hele tatt. Lykkes pappa, Gunnar Birkeland, bor på Tjelta i Sola kommune, som ligger en snau halvtime unna skolen, mens moren hennes, Kirsti, bor i Stavanger. De har begge måttet bruke tid og krefter på å få kjørt Lykke til skolen.

- Hele situasjonen har blitt uholdbar. Vi har store utfordringer med dette her og det er uten tvil noe som preger vår hverdag, sier Gunnar. Han har også opplevd at det om morgenen har vært mangel på kommunikasjon mellom noen av taxisjåførene, noe som også har gått inn på Lykke.

- De dagene Lykke er hos meg, vet jeg at det er en viss sjanse for at jeg ikke får gjort avtaler i den tiden når hun skal bli kjørt til og fra skolen, sier han videre.

I fjor høst sendte Gunnar en e-post til Statsforvalteren i Rogaland, taxiselskapene Kolumbus og Norgestaxi samt Tjensvoll skoles administrasjon, der han fortalte om familiens situasjon. Og Birkeland-familien er ikke alene; for Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) har avslørt at lignende situasjoner har dukket opp over hele landet.

- Dette er et landsdekkende problem, hvor vi har sett lignende hendelser som dette landet over, sier HBFs leder Anette Jensen. Hun forteller at dette går utover de familiene som trenger hjelp. Også riksrevisjonen har kritisert taxitransporten for funksjonshemmede i en rapport som kom i fjor høst.

Det er leverandøren Kolumbus som har ansvaret med å skaffe taxi til de som har krav på det. Selskapet har avtaler med flere taxiselskaper, og sier at de har hatt utfordringer når det gjelder samarbeidet med Norgestaxi. Sistnevnte har 200 avtaler i Rogaland. I et intervju som fant sted i den siste uken av januar sa den avgåtte kommunikasjonssjefen for Kolumbus, Grethe Skundberg, at hun trodde man hadde løst problemene knyttet til skoleskyssen.

- Vi hadde tett oppfølging med Norgestaxi i fjor høst og ga klar beskjed om at dette ikke var bra nok. Vi ble den gangen lovet at de skulle ta tak i det, og siden det har vi ikke fått meldinger om at tjenesten ikke fungerer som den skal, sa Skundberg.

Driftssjefen ved Norgestaxi, Håkon Røkke Christiansen, sier i en e-post til NRK at det har vært en utfordrende tid for Norgestaxi i forbindelse med den siste runden av gjenåpning av samfunnet.

- Covid har forårsaket et betydelig tap av antall biler og sjåfører, slik at kapasiteten har vært betydelig svekket. Dette har skapt utfordringer for skolekjøringskontrakten, noe vi har forsøkt å løse med kjøp av eksterne tjenester, sier Christiansen.

Les hele saken:
Skoleskyssen møter ikke opp i tide – Lykke (13) har gått glipp av verdifull undervisning

Kilde: nrk.no

Nøkkelord

#StavangerVis flere