Empo TV
Illustrasjonsbilde.
 Foto: OpenAI / Dall-E

Illustrasjonsbilde. Foto: OpenAI / Dall-E

Ble diagnostisert med autisme og ADHD:

Stian beseiret diagnosene – Tok doktorgrad på rekordtid

Tross alvorlige diagnoser bryter Stian Orm (27) alle barrierer – fullfører doktorgrad i psykologi og utforsker framtidsutsiktene for unge med ADHD og autisme.

Publisert:

- Mange med ADHD og autisme vil kunne oppleve universitetet og høyere utdanning som et fristed, og finne et sosialt og faglig fellesskap, mener Stian Orm.

Selv har han tatt doktorgrad i psykologi. Den ferske doktorgrad-studenten Stian Orm (27) ved Høgskolen i Innlandet er noe helt for seg selv, skriver Khrono. Fra 3.-8. klasse var han ikke i vanlig undervisning i klasserom i det hele tatt. Stian tegnet stort sett bilen, som han elsket. Etter episoder med raseriutbrudd hjemme og på skolen, fikk han diagnosen: «uspesifiserte gjennomgripende utviklingsforstyrrelser».

Som ti-åring fikk han diagnosen Barneautisme. Framtiden han og foreldrene hans ble forespeilet den gangen var et liv for Stian i egen leilighet med assistenter tett på, døgnet rundt resten av livet.

– Framtidsutsiktene var helt elendige. I faglitteraturen framstilles det som om det ikke finnes håp for barn som får en slik diagnose som jeg fikk.

Denne dystre utsikten ble imidlertid ikke hans virkelighet.

Stian sitt vendepunkt kom med terapi hos Jon Arne Løkke, en dosent og atferdsanalytiker. Gjennom dedikasjon og ekstra tid på videregående skole, tok Stian igjen det tapte. Motivasjonen var at han ville inn på universitetet.

I april 2021 begynte han i en stipendiatstilling på Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk ved Sykehuset Innlandet i Lillehammer, mens han fulgte doktorgradsprogrammet ved Universitetet i Oslo.

Stian ble en del av en ti års oppfølgingsstudie av barn og unge som ble diagnostisert med ADHD, autisme eller Tourettes rundt 2009. Gjennom studien ønsket de å finne ut hvordan disse barna hadde det som unge voksne, både når det gjaldt psykisk helse, livskvalitet, funksjon i dagliglivet og kognitiv funksjon.

Konklusjonen blir at det er stor variasjon i hvordan det går med dem. Når det gjelder barn som har fått diagnosen ADHD, fant vi en betydelig andel som ikke tilfredsstiller diagnosekriteriene lenger i ung voksen alder, forteller Orm, og mener at det er et interessant funn.

For å lese mer om Stians historie, les "Stian Orm (27) fikk autisme-diagnose som barn, tok doktorgrad i høyt tempo" på khrono.no.

Nøkkelord

#autismeVis flere