Empo TV
Ny aktivitetsapp for utviklingshemmede
 Foto: PxHere

Ny aktivitetsapp for utviklingshemmede Foto: PxHere

Ny aktivitetsapp for deg som jobber med utviklingshemmede

Spesialpedagog Katrine Oreld og ektemannen Erik Dahl ønsket å gjøre noe for å øke interessen for aktiviteter for utviklingshemmede. De mener årsaken til at mange mennesker med utviklingshemming ikke aktiviseres ofte handler om mangel på informasjon om ulike tilbud der de bor. Derfor utviklet ekteparet, som har en datter med utviklingshemming appen «Aktiv Fritid», skriver NTB på Fontenebloggen.

Publisert:

Både de utviklingshemmede selv, men også de som jobber med dem skal kunne bruke den nyutviklede appen. Å informere om ulike tilrettelagte aktiviteter for mennesker med nedsatt funksjonsevne skal være formålet med appen. Inne i appen kan man velge sted, hvilken type aktivitet du er interessert i, alder, makspris og hvilken tilrettelegging som trengs. Appen gjør det også enklere for de menneskene som jobber med utviklingshemmede å finne tilrettelagte aktiviteter i nærområdet.

Bruken av appen og all tilgjengelig informasjon der er gratis for brukerne fordi det er kommunene som betaler aktivitetstilbudene. Ekteparet Dahl og Oreld opprettet selskapet de har kalt Smart Cognition. Til nå har fem kommuner inngått avtale med selskapet som står bak appen. Og tre nye står for tur. Ekteparet Dahl og Oreld har selv en datter med utviklingshemming som bruker appen i hverdagen. Det var mye på grunn av henne at de to startet selskapet.

Videre skriver Fontene at kommunene som er med på samarbeidet, betaler en sum per innbygger og så legges alle tilrettelagte aktiviteter for utviklingshemmede i nærområdet inn i appen. Inne i appen kan du velge sted, hvilken type aktivitet du er interessert i, alder, makspris og hvilken tilrettelegging som trengs. «Du skal kunne være fri til å bestemme hva du vil være med på. Men for å få den valgfriheten, må du få en oversikt og informasjon om hva du kan velge mellom, sier Oreld.

Fontene beskriver hvordan appen fungerer:
Se for deg at du jobber med personer med nedsatt funksjonsevne i Hamar. Du vil gjerne få med ei av dem du har ansvaret for på en aktivitet.

• Hun er 15 år.
• Hun er utviklingshemmet.
• Dere har ikke så god råd, så aktiviteten bør være gratis.
Alt dette kan du huke av for i appen.
Et av alternativene du da får opp er løpesykkel. Du får vite hvor og når det arrangeres, hva det går ut på og hvem du skal kontakte.

Hver enkelt aktivitet har sin egen side i appen. Du kan enten høre beskrivelsen bli lest opp ved å trykke på øret, eller ud kan trykke på «snakkearket». Dette arket kan også skrives ut og ha med, da hvert snakkeark er laget for den spesifikke aktiviteten.

«Når du vet hva du skal, blir du trygg. Trygghet og deltakelse hører sammen. Det handler om forutsigbarhet», sier Oreld og legger til:

«Vi kan sjekke ut hva vi vil gjøre på nettet, men det kan ikke nødvendigvis personer med nedsatt funksjonsevne. Derfor gir vi dem et verktøy som kan inspirere dem til å delta».

OBS: Det er ikke alle stedene som listes opp i appen som tilbyr aktiviteter. Du finner raskt ut om det finnes et tilbud i din kommune ved å søke opp stedet og hva det må tilrettelegges for.

Nå håper Oreld at de kommunene som har inngått en avtale blir flinkere til å informere innbyggerne om at appen finnes. Og så håper hun enda flere kommuner ønsker å bruke appen.

Les hele saken:
Jobber du med utviklingshemmede? Da bør du sjekke ut denne appen

Kilde: Fontene.no

Nøkkelord