Empo TV
Foto: Copyright: Anton Soggiu / TV 2     Fotograf: Anton Soggiu

Foto: Copyright: Anton Soggiu / TV 2 Fotograf: Anton Soggiu

Anne-Kat. Hærland forlot Farmen:

- Uverdig og diskriminerende

Anne-Kat. Hærland tar et kraftig oppgjør med TV 2 etter "Farmen Kjendis"-deltagelsen – kritiserer manglende tilrettelegging og forståelse for hennes funksjonshemming.

Publisert:

Anne-Kat. Hærland er opprørt og mener at TV 2 og «Farmen kjendis»-produsentene sviktet med hensyn til tilrettelegging for hennes øyesykdom, retinitis pigmentosa. Derfor trakk hun seg fra Farmen-Kjendis i fjor sommer.

Øyesykdommen fører til at cellene på netthinnen dør i sakte tempo. Man får innsnevret syn og kan bli helt blind.

Dramatikken vi så på TV, hadde ifølge Anne-Kat. Hærland utviklet seg over flere dager, frem til hun altså pakket sakene sine og forlot gården, fordi en seremoni for deltakerne skulle foregå i mørket.

- Å gjøre ting i mørket, der går min grense», sier hun til Handikapnytt. – Jeg finner meg ikke i at de legger opp til aktiviteter som… Altså, det er som å plassere en lam person foran en trapp.

Hun skulle gjerne sett flere funksjonshemmede på TV, men mener at de også kan snakke om andre ting enn det å være funksjonshemmet, sier hun til Handikapnytt. I et debattinnlegg i VG fikk hun støtte fra funkis-aktivist og politiker Guro Helene Bondevik, som har samme diagnose.

Til Handikapnytt forteller Hærland at alt som skjedde i Farmen er lenge siden og at hun er mest opptatt av å se framover og leve her og nå. Likevel deler hun sin opplevelse av diskriminering i realityserien. Hun hadde fortalt om diagnosen sin før innspillingen av Farmen Kjendis. Hun hadde fortalt om hva hun ikke kunne være med på og hva slags tilrettelegging hun trengte. Hun opplevde å bli forstått, selv om de heller ville intervjue henne og vise hvordan diagnosen påvirket akkurat henne, enn å bruke informasjon og videoer hun hadde sendt dem om RP, skriver Handikapnytt.

- Å være med i slike program handler mye om tillit. Når man har en eller annen funksjonsnedsettelse, er det greit å informere om det, særlig når funksjonsnedsettelsen er usynlig, for da er ikke folk så flinke til å lytte til det du sier. Og hvis du ikke kan noe om funksjonsnedsettelsen fra før, er det enda viktigere å lytte. Jeg hadde inntrykk av at TV-teamet lyttet i forkant, men de har ikke drevet aktiv lytting, men trolig tenkt at “Det løser seg etter hvert”, sier Anne Kat. Herland.

TV2 på sin side kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Anne-Kat var før innspillingen tydelig på at hun har en betydelig synshemming som hindrer henne i hverdagen. Hun forklarte hvilke hjelpemidler og tilrettelegginger hun trengte, og produksjonen og TV 2 forsøkte etter beste evne å innfri disse for å gjøre det mulig for henne å delta i programmet. Sett i ettertid var vi ikke var stand til å forutse alle situasjoner som kunne bli vanskelige for henne der inne. Og det tar vi selvsagt lærdom av, skriver pressesjef Jan-Petter Dahl i TV2 i en epost til Handikapnytt.

– Jeg har også opplevd helt fantastiske folk i TV-sammenhenger, forteller Hærland. - Som en 17-18 år gammel produksjonsassistent i Senkveld. Jeg sitter backstage, og så kommer jenta bort til meg og sier litt lavt: «Har du lyst til å bare gå de meterne gjennom der hvor du skal komme inn, sånn at du har prøvd det før du går i studio, siden dette blir filmet?» Og så gikk vi gjennom de mørke teppene, og hun viste meg hvor det var trappetrinn. Etterpå kunne jeg gå rett inn i studio, uten å grue meg, og kunne sette meg ned og prate om det jeg var der for å prate om, forteller Anne-Kat. Hærland til Handikapnytt.

Les mer:
Anne-Kat. Hærland i bråk med TV 2 om «Farmen kjendis»: – Uverdig
Drama i kulissene: TV 2 klippet bort tirade
– Media må lytte til funksjonshemmede
Kjenner seg ikke igjen

Kilder: Handikapnytt, VG.no, DB.no, TV2.no

Nøkkelord

#SynshemmingVis flere